Pülümür’deki HES Projesinin Keşfi Yapıldı

Pülümür ilçesinde Karasu (Fırat) üzerinde planlanan Armağan HES Projesi’ne karşı açılan davada İdare Mahkemesi’nce keşif yapıldı.

Dersim’in Pülümür İlçesi’nde Karasu (Fırat) üzerinde planlanan Armağan Regülatörü ve Hidroelektrik Santral Projesi’ne (HES) karşı açılan davada İdare Mahkemesi’nce keşif gerçekleştirildi.

Keşifte davacıların avukatı Barış Yıldırım’ın yanısıra Pülümür Belediye Başkanı Müslüm Tosun, Pülümür İl Genel Meclisi üyeleri Hüseyin Arslan ile Erdal Şanlı ve köy muhtarları da bulundu.

Köylüler Projenin İptal Edilmesini İstiyor

Basın mensuplarına bilgi veren Av. Barış Yıldırım; projenin Kuzey Anadolu Fay zonu üzerinde bulunduğunu; projenin gerçekleştirilmesi halinde yöredeki içme ve kullanma sularının iletim tünelinden kaynaklı zarar göreceğini; yörede bulunan ve Bern Sözleşmesi’ne göre kesin koruma altında su samuru, çengel boynuzlu dağ keçisi gibi türlerin habitatlarının geri dönüşümsüz zarar göreceğini belirtti.

Projenin yapılacağı bölgede yer alan köylülerin projenin yapılmasına karşı çıktığına değinen Yıldırım, Fırat üzerinde inşa edilen ve edilmek istenen Baraj/ HES Projelerinden kaynaklı Kümülatif Etki Değerlendirmesi yapılmadığını belirterek projenin iptalini talep etti.

“HES Projesi Doğaya Zarar Verir”

HES projesinin Pülümür doğasına büyük zarar vereceğini belirten Pülümür Belediye Başkanı Müslüm Tosun; “köylülerin talebi dikkate alınmalı proje iptal edilmeli” dedi.

Pülümür’ün doğasının arıcılık ve hayvancılık için elverişli olduğunu vurgulayan Pülümür İl Genel Meclis üyesi Hüseyin Arslan, HES’in arıcılık ve hayvancılığa büyük zarar vereceğini dile getirdi.