Greta Thunberg: Politikacılara Asıl Görevini Hatırlatan Genç Aktivist

Polonya, Katowice’de düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Konferansı (COP24) haftaya sonlandığında, zirvede ele alınan ‘ikon’ konulardan biri kömür ya da iklim krizinin yıkıcı etkilerinden ziyade 15 yaşındaki İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg olacak gibi gözüküyor.

İsveçli genç Greta Thunberg’in, Dünya Bankası’nın ev sahipliğinde gerçekleşen bir panelde, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ne hitaben yaptığı konuşması coşkulu bir alkışla karşılandı. Genç aktivist, medyadan, normalde İngiliz belgesel yapımcısı Sir David Attenborough’nun görmesi beklenen yoğun bir ilgi ile bir etkinlikten diğerine mekik dokudu. Bütün bu ilginin sebebi ise geçtiğimiz son birkaç ayda Thunberg’in her cuma okulu asıp Stockholm’de bulunan İsveç parlamento binası önünde, hükümetin iklim krizi için aldığı yetersiz eylem planlarına karşı oturma eylemi yapmasıydı. Thunberg bu fikre, Florida, ABD’de gerçekleşen silahlı okul saldırılarından sonra öğrencilerin ülke çapında gerçekleştirdiği National Student Walkout’un benzerinin yapabileceğini düşünerek karar vermiş.

Thunberg, Katowice’deki bir toplantıda İsveç’in Paris Anlaşması’yla tamamen uyumlu hale gelene kadar, her cuma parlamento binasının önünde oturacağını belirtiyor. Asperger sendromu ve dikkat eksikliğine bağlı hiperaktivite bozukluğu teşhisi konulan 15 yaşındaki aktivistin genellikle siyah kapüşonlu bir sweatshirt giydiği ifade ediliyor.

Polonya’da, COP24’ün gerçekleştiği Spodek sergi salonunda ülkelerin temsilcileri ve yüksek rütbeli yöneticilerin arasında gezinen genç aktivist farkıyla zirvede dikkat çekiyor. Ancak konuştuğunda teknik dili ile bürokrasinin ve önemli kararların alındığı müzakerelerin gerçekleştiği uluslararası bir konferansın engellerini tanımıyor.

Çarşamba, zirvenin dördüncü günü, genç aktivist “zirveden daha fazla eylem, daha az konuşma bekliyordum ancak çoğunlukla muhabbetten oluşuyordu” sözlerini söyledi ve ekledi: “Bu çok önemli bir fırsat ancak bu şekilde giderse, hedeflenen hiçbir şeye ulaşmayacağız”.

COP24 zirvesinin en çarpıcı özetlerinden birini gerçekleştiriyor Thunberg. Sosyal açıdan sorumlu bir enerji geçişi retoriğinin arkasında, zirveye ev sahipliği yapan şehrin kömür göstergelerinin ardında, sayıları gün geçtikçe artan eylemci grupları merak ediyor: Eylem nerede?

Thunberg, hem Avrupa’dan hem de dünyanın her yanından birçok önemli politikacıyla gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından pek de etkilenmiş gözükmüyor.

Genç aktivist politikacıları, “Bir politikacının görevi dünyayı kurtarmak veya radikal iklim politikalarına sahip olmak değil; oy toplamak ve seçimleri kazanmaktır. Bugün ise, iklim ve dünya hakkında söyleyeceğiniz gerçekler size bir seçim kazandırmayacağı gibi oy da getirmeyecek” diyerek eleştiriyor.

İklim kriziyle yakından ilgilenenler için Thunberg bir ilham kaynağı. Bunun yanı sıra belki de insanlığın unuttuğu bir yönünü de yüzümüze vuruyor: Bazen 15 yaşında birinin bize gerçekleri söylemesi gerekebiliyor ancak gerçek her zaman iç açıcı olmayabiliyor.

Kaynak: İklim haber