İzmir’de Engelliler Meclisi Kuruluyor

Engelliler Konfederasyonu'nun 'Aktif yurttaşlık hakkımızdır: Türkiye Engelliler Meclisi'ne Doğru' projesi kapsamında İzmir'de 'İl Engelliler Meclisi' kurulacak.

Engelliler Konfederasyonu’nun 81 ilde hayata geçirmek istediği ‘Aktif yurttaşlık hakkımızdır: Türkiye Engelliler Meclisi’ne Doğru’ projesinin tanıtımı İzmir’de yapıldı. Etkinliğe, Engelliler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Şule Sepin İçli, Proje Halkla İlişkiler Sorumlusu Avukat Ali Ulusoy ve engelli dernek temsilcileri katıldı. Etkinlikte, 25 Kasım günü Kültürpark’ta ilk toplantısı gerçekleştirilecek olan İzmir Engelliler Meclisi’nin, Türkiye genelinde kurulan 25’inci engelli meclisi olma özelliğini taşıdığı vurgulandı. Avrupa Birliği’nin mali desteği ile yürütülen proje kapsamında, Türkiye’de engellilik alanında çalışan sivil toplum kuruluşları arasında sürdürülebilir diyalog kurulması hedefleniyor. Proje sonucunda illerde sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla kurulacak yerel meclislerden seçilecek temsilciler ile ‘Türkiye Engelliler Meclisi’ kurulacak.

‘GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİRİYORUZ’

Engelliler Konfederasyonu olarak “Aktif yurttaşlık hakkımızdır” diyerek yola çıktıklarını belirten Engelliler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Şule Sepin İçli, “52 ilde il engelliler meclisi kurarak, yerellerde yaşanan sorunları Türkiye’ye taşımak amacıyla bir arada bulunuyoruz. Şimdiye kadar 25 ilde İl Engelli Meclisi kurduk. 52 ilde meclisleri tamamladıktan sonra, 81 ilde bu meclisleri kurmayı hedefliyoruz. Her engelli mücadelesinin bir öyküsü olduğu gibi bu mücadelenin de bir öyküsü var. 2016 yılında İstanbul’da ‘Engellilerin Siyasete Katılımı’ konulu bir çalıştay düzenlenmişti. Bu çalıştaya pek çok engelli örgütlerinden temsilciler katıldı. Bu çalıştayda engelli örgütlerinin çok sayıda olduğunu fakat birbirlerini çok fazla tanımadıklarını, bu güçleri birleştirirlerse çok daha güzel çalışmalar yapabileceklerini söylediler. Türkiye Engelliler Meclisi fikri bu çalıştayda oluştu. Avrupa Birliği tarafından fonlanan bu projeyi hayata geçirdik. Yarın da İzmir’de pek çok engelli örgütünün bir araya geleceği toplantıda, İzmir İl Engelliler Meclisi’ni kuracağız. 4 alanda proje üretene fon sağlanacak” dedi.

Proje kapsamında en az 4 sivil toplum örgütüne hibe verileceğini söyleyen Proje Halkla İlişkiler Sorumlusu Avukat Ali Ulusoy ise, “Türkiye Engelli Meclisi oluşumu için illerde seçilmiş Meclis temsilcilerin yanı sıra 30 civarında kamu görevlisi, sivil aktivist ve akademisyenden oluşan bir meclis kurulacak. Çalışma grubu olarak kadın engelliler, yaşlı engelliler, çocuk engelliler ve genç engelliler olmak üzere 4 tema belirlendi. ‘Biz de varız’ isimli bir kampanya yürütülüyor” dedi.

Kaynak: Hürriyet

Yazı: Hande NAYMAN