Engelliler Konfederasyonu: “Kamuda Engelli Çalıştırma Kotasının Yüzde 6’ya Çıkarılmasını Bekliyoruz”

Engelliler Konfederasyonu'nun yayınladığı basın açıklamasında, engellilerin bağımsız bir yaşam kurabilmesi için yoksulluk ve işsizlik oranlarının düşürülmesinin zorunlu olduğu hatırlatılarak, kamuda engelli çalıştırma kotasının yüzde 6’ya çıkarılması istendi.

Yönetenler ve işgücü piyasasının oluşumuna karar verenlerin, engellilerin diğer kişilerle eşit koşullar altında çalışma hakkına sahip olduğunu kabul edip gereğini yapmak zorunda olduklarını söyleyen Engelliler Konfederasyonu, “Engellilerin bu hak ve özgürlüklerden tam ve eşit olarak yararlanması için alınması gereken tüm önlemler insan hakları yükümlülükleri kapsamındadır” hatırlatmasında bulundu.

Bu hak, engellilerin, açık, bütünleştirici ve erişilebilir bir işgücü piyasası ve çalışma ortamında serbestçe seçtikleri bir işle hayatlarını kazanmaları fırsatını içermektedir.

engelli konfederasyonuEngellilerin bağımsız bir yaşam kurabilmesi için yoksulluk ve işsizlik oranlarının düşürülmesinin zorunlu olduğunun altı çizilen açıklama, bunun en sürdürülebilir ve güvenceli yolunun, nitelikli ve insan onuruna yakışır bir istihdamın engelliler için sağlanmasından geçtiğine dikkat çekiyor.

Engelliler Konfederasyonu, engelliler ve engelliler adına hak mücadelesi veren diğer oluşumlar, kamuda yıllık en az 10 bin kadro beklentisi içindeyken 2019 yılında sadece 1.139 kadro alımı yapıldı, 2020 yılında kadro alımı yapılmadı, 2021 yılı için ise sadece 2.140 kişilik bir engelli istihdam alımı duyurusu yapıldı.

Federasyon, 19 Ocak 2021 tarihine kadar başvuruları devam eden bu alımın engelli işgücünün talepleri için yeterli olmadığını bir kez daha belirtti ve 657 sayılı yasa gereği kurumlardaki açık kota sayısının resmi bültenlerle 7 bin kişinin üzerinde olduğunun açıklandığını söyledi.

Kontenjan açığı kadar alımın bile yapılmamış olması, engelli istihdamında yaşanan sorunlara kalıcı çözüm aranmadığının göstergesidir. En azından yasal kotanın bu yıl içinde doldurulması hedeflenmeli ve ilave alımlar için çalışma yürütülmelidir.

Konfederasyon, bugün itibariyle kamu kurumlarında 3809, özel sektörde 17910 olmak üzere toplam 21 719 engelli işçi kadrosunun boş olduğunu ve 7149 engelli memur kadrosu boş tutulurken, 2021 yılı için açıklanan 2.140 kişilik memur alımı açıklamasının yeterli olmadığının açık olduğunu yineledi.

Karar vericilerden kamudaki engelli memur ve işçi kotasının daha fazla gecikmeden doldurulmasını isteyen Konfederasyon, kamuda, engelli çalıştırma kotasının yüzde 6’ya çıkarılmasını talep ettiklerini bildirdi.