Reçel ‘Diyarbakır Buluşması’ Gerçekleştirdi

Reçel İstanbul ve Ankara’nın ardından 28 Ekim  Pazar günü Diyarbakır’da da bir buluşma gerçekleşirdi. Konuşmacı olarak Reçel Blog editörlerinden Rümeysa  Çamdereli ve Şefika Özer; Diyarbakır’dan ise bir grup bağımsız kadın adına Derya Meryem yer aldı. 2 oturumdan oluşan program; 1. Oturumda konuşmacıların sunumu ve 2. oturum yuvarlak masa tartışmalarıyla devam etti.

Rümeysa Çamdereli Reçel Blog’un ortaya çıkış sürecini,  zamanla nasıl bir dönüşümden geçtiklerini anlatarak ve Reçel Blog’un kuruluş motivasyonundan bahsetti. ‘’Blog’un işleyişi ile ilgili olarak ise; ‘’Birbirimize güvenimiz tam aktivitelerimizi yatay bir ilişki içerisinde sürdürüyoruz. Blog editörleri olarak haftada üç yazı çıkarmaya gayret ediyoruz. Yazılarımızın birçoğu da konuk yazarlardan geliyor. Müslüman kadınlar başörtüsü yasağının bitmesiyle ikincil problemlerin çözümü için uğraşmaya başladılar. Gündelik yaşamlarındaki deneyimler, annelik, başörtüsü, cinsellik bize yazılan konular arasında. Türkiye’de Müslüman feministlerin çalışmalara başlaması ve ortaya çıkışı 4-5 yıllık bir süreç. Literatürde ve sahada daha çok yeniyiz, gidecek çok yolumuz var.’’ dedi.

Şefika Özer dünyadaki Müslüman feminist hareketlerden ve onların çalışmalarından örnekler verdi. Malezya, Mısır, Suudi Arabistan ve İran’da yapılan çalışmalardan ve her ülkedeki Müslüman feministlerin kendi yaşam alanlarında karşılaştıkları zorluklar ve bunlarla baş etme mekanizmalarından bahsetti. Farklı ülkelerde yapılan çalışmaları okuyup derlemenin hem feminizme hem de İslami feminizmlere olan katkısından dem vurarak amaçları arasında kurdukları Havle Derneği ile uluslararası Müslüman kadın konferansı yapmak istediklerini ve bu konuda çalışmalara başladıklarını belirtti.

Derya Meryem ise konuşmasında Diyarbakır’da bağımsız bir kadın okuma grubu oluşturduklarını söyledi. Bu oluşumun gerekçelerini şöyle açıklarken; ‘’Önce Kuran’da kadınlarla ilgili ayetleri irdeledik bu ayetleri farklı tefsir kaynaklarından yeniden okumaya başladık. Bu bir sene kadar sürdü aramıza katılan kadın arkadaşlar aslında biraz yol haritamızı belirledi, biz de her gelenle dönüştük. Okumalarımız ihtiyaçlarımız doğrultusunda gelişti ve değişti. Tefsir okumalarının ardından bir sonraki sene kadın okumaları yapmaya başladık özellikle feminizmi teoriden başlayarak okuduk. Teoriden sonra feminizm tarihi, Türkiye’de feminizm, cumhuriyet dönemi 60’lar 70’ler 80’ler ve Kürt Kadın Hareketi’ni irdeledik. Amargi Dergisi’nin okumalarıyla sürdürdüğümüz okumalarımız geçen sene İslami feminizmlerle sona erdi. Bu sene ise 8 tema 8 ay olacak şekilde bir program çıkardık. Okuma programımızı bu sekiz temaya göre sürdüreceğiz.  İlerleyen aylarda şiddet atölyesi ve kadın akademisi gibi planlarımız var gerçekleştiği takdirde çağrıya çıkacağız. ‘’dedi