Greenpeace’ten 11 Şirkete Çağrı: Tek Kullanımlık Plastiklerden Vazgeçin

Coca-Cola Company, Colgate-Palmolive, Danone, Johnson and Johnson, Kraft Heinz, Mars, Nestlé, Mondelez, PepsiCo, Procter & Gamble ve Unilever gibi markaları inceleyen Greenpeace, tek kullanımlık plastiklerden derhal vazgeçilmesi çağrısı yaptı.

Greenpeace’in yaptığı ankete göre dünyadaki plastik kirliliği krizinin baş sorumlusu gıda, içecek ve banyo malzemeleri gibi hızlı tüketim ürünleri satan şirketler.

Ankete katılan şirketlerin hiçbirinin büyüyen tek kullanımlık plastik üretimini ve pazarlamasını durdurmaya yönelik bir planı olmadığı ortaya çıktı. Sundukları çözümler ise plastik problemini devam ettirmekten başka bir işe yaramıyor.

Greenpeace Akdeniz, başlattığı “Şirketler Plastik Kirliliğini Durdurmalı” projesiyle bu şirketlerden tek kullanımlık plastik paketleme malzemelerini kullanmaktan vazgeçmelerini ve alternatif paketleme sistemlerine yatırım yapmalarını talep ediyor.

Hızlı tüketim ürünü satan şirketler incelendi

Greenpeace’in “Dünyayı Ele Geçiren Plastik Kirliliği: Sorumlular Kim?”raporunda Coca-Cola Company, Colgate-Palmolive, Danone, Johnson and Johnson, Kraft Heinz, Mars, Nestlé, Mondelez, PepsiCo, Procter & Gamble ve Unilever gibi hızlı tüketim ürünleri satan 11 şirket incelendi.

Greenpeace bu şirketlere yolladığı ankette plastik krizinin üstesinden gelmek adına ne gibi planları olduğunu sordu.

Anket sonuçlarından oluşan rapordan öne çıkan başlıklar şöyle:

* Hızlı tüketim ürünleri satan şirketlerin hepsi tek kullanımlık paketlemeyi temel dağıtım sistemi olarak kullanıyor ve bunu değiştireceklerine dair bir öngörüleri yok.

* Ankete katılan şirketlerden hiçbirinin tek kullanımlık plastikten vazgeçeceğine dair taahhütler içeren kapsamlı bir stratejisi yok.

* Bu şirketlerin birçoğu tek kullanımlık plastik ambalajların miktarını ve dolayısıyla  ürettikleri atığı arttırıyor.

* Şirketlerin birçoğunun ürettikleri ambalajların ne kadarının geri dönüştürülmüş malzemeden olduğu hakkında ya çok az bir bilgisi var ya da bunun çok azını açıklıyorlar. Üstelik bu plastik atıkların tüketimden sonra nereye gittiği hakkında ise pek bilgileri yok.

* Yarattıkları ciddi plastik ayak izine rağmen şirketler plastiği azaltmak ya da alternatif dağıtım sistemleri kurmak gibi sorunun kökenine yönelik çözümler yerine geri dönüşüm üzerine odaklanıyor.

* Sektörde ciddi bir şeffaflık sorunu var ve çok az şirket plastik kullanımına dair önemli verileri paylaşmaya istekli.

“1950’den bu yana sekiz milyar tondan plastik üretildi”

Greenpeace Endonezya Uluslararası Plastik Proje Lideri Ahmad Ashov sonuçları şöyle değerlendirdi:

“Biz bu süreçte endüstride plastik kirliliğini azaltmak için önderlik eden markaları belirlemeyi umarken bütün sektörün sorumluluk almayarak statükoyu devam ettirmeyi istediğini gördük. Sektörün acil olarak iş modelini değiştirmeye ve kullan-at ürünler ile ambalaj sistemlerinin daha fazla kabul görmediği bir dünya yaratmaya ihtiyacı var.”

Tek kullanımlık plastikler yalnızca birkaç dakika kullanılıp atılmak üzere tasarlandı. Ama doğada yüzyıllar boyu kalarak denizlerimizi, akarsularımızı ve toprağımızı kirletip, hayvanlara ve insanlara zarar veriyorlar.

1950’den bu yana 8 milyar tondan fazla plastik üretildi. Bu gidişatı değiştirmezsek plastik üretimi 2050 yılında dörde katlanacak.”

Raporun, Türkçe özeti ve raporun tamamı – TIKLAYIN

Kaynak: Bianet