Fransa Çevre Bakanı Nicolas Hulot Canlı Yayında İstifa Etti: Artık Yalan Söylemek İstemiyorum

Fransa Çevre Bakanı Nicolas Hulot, ‘küresel ısınma ve çevreyle ilgili tehditlerle mücadele konusunda yaşadığı hayal kırıklığı’ nedeniyle radyo canlı yayınında istifasını açıkladı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da kararı radyodan öğrendi.

Bu konuda hükümet içinde kendisini ‘yalnız hissettiğini’ belirten Hulot, karısının da bu kararından haberi olmadığını söyledi.

Yayında “Hayatımın en zorlu kararını alıyorum ve hükümetten ayrılıyorum” diyen Hulot, “Hükümetteki görevimle (çevre ve ekoloji konularında) yaşanan sorunların üstesinden gelindiği izlenimi vermek istemiyorum. Artık yalan söylemek istemiyorum” ifadelerini kullandı.

Eski bir televizyon sunucusu ve çevre aktivisti olan Hulot, kendisini ikna etmeye çalışacaklarını düşündüğü için istifa fikrini Macron ve Başbakan Edouard Philippe’e açmadığını belirtti.

Gözlemciler, ülkede sevilen bir kişi olan Hulot’un istifasının halk desteği giderek azalan Macron’a büyük bir darbe olduğuna dikkat çekiyor.

Hükümet sözcüsü Benjamin Griveaux, kararı üzüntüyle karşıladığını belirterek, “Daha ilk yılında pek çok başarı elde etmesine rağmen neden istifa ettiğini anlamıyorum” dedi.

“Küresel ısınmayla mücadele hükümetin öncelikler listesinin en altında”

Fransa Hükümeti geçtiğimiz günlerde, avlanmaya yönelik sınırlamaları azaltma kararı almıştı.

Hulot bu kararla, ‘ülkedeki lobi gruplarının varlığının farkına vardığını’ söyledi. Nicolas Hulot ayrıca, küresel ısınmayla mücadelenin hükümetin öncelikler listesinin en altında olduğunu savundu, “İstifamın bir uyarı ve seferberlik çağrısı olarak değerlendirilmesini umuyorum” diye konuştu.

Kaynak: Yeşil Gazete