İklim Değişikliği Ordu’da 500 Bin Kişiyi Etkiledi: Ünye’de Aşırı Yağışlar Köprüleri Yıktı

09 Ağustos 2018
İklim değişikliği dünyanın pek çok bölgesinde olduğu gibi Türkiye’de de etkisini göstermeye devam ediyor. Antalya’yı peşpeşe vuran selin ardından bir sel haberi de Ordu’dan geldi. Ordu Belediye Başkanı Enver Yılmaz, sel felaketinden 500 bin kişinin etkilendiğini açıkladı.

Ordu’nun Ünye ilçesinde sahil yolunda aşırı yağışlar sebebiyle köprüler yıkıldı. Karadeniz sahil yolunda ulaşım durdu. Ünye’de bir tekstil fabrikasında mahsur kalan 165 kişi kurtarıldı. Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, göçük sonucu 4 kişinin yaralandığını belirterek, ‘Büyük bir afet var’ dedi. Karadeniz Sahil Yolu’nda uzun araç kuyrukları oluştu. 30 ton fındığın Karadeniz’e gittiği belirtiliyor.

Ayrıca Cevizdere üzerinde bulunan beton bir köprü de sel suları nedeniyle çöktü. Cevizdere mevkiinde sel suları nedeniyle yıkılan köprüye yaklaşık 100 metre uzaklıkta işyerlerinde bazı vatandaşların mahsur kaldıkları belirtildi. İşlerlerinin çatılarına çıkıp yardım isteyen vatandaşlar için AFAD ve jandama ekipleri kurtarma çalışması başlattı.

Ordu Vali Yardımcısı, vatandaşlarımız evlerinden çıkmasın çağrısında bulundu. Samsun’dan Doğu Karadeniz’e otobüs, kamyon ve TIR’ların geçişi yasaklandı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden gelen açıklamaya göre Orta ve Doğu Karadeniz kıyı illerinde şiddetli yağışların bu gece ve yarın da etkili olmaya devam edeceği tahmin ediliyor. Sinop ve Samsun’da da sel riski var.

Ünye ilçesi Cevizdere Mahallesi’nde Cevizdere’nin taşması sonucu, köprü yıkıldı sel suları bölgeye kapladı. Sel suları nedeniyle iki katlı evlerinde mahsur kalan 1’i kadın 3 kişi yardım istedi. Olay yerine gelen belediye ekipleri kurtarma çalışması yaptı. Bir kepçe yardımıyla 3 kişi balkondan alınarak yüksek bir yere götürüldü.

40 köye ulaşım sağlanamıyor

Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar,  yaşanan felaketle ilgili şöyle konuştu:

“Dört kişi göçük altında kaldı. bacaklarında kırıklar var. Onların tedavileriyle ilgili gerekli önlemleri aldık. Hala seluyarısı devam ediyor. 165 kişi kurtarılmayı bekliyoruz. Vatandaşlarımıza ben geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Birinci katlardan vatandaşlarımızın uzak durmasını rica ediyorum.4 köprü de yıkıldı. 40 köye ulaşım sağlanamıyor”

Meteoroloji’den fırtına uyarısı

Meteoroloji’den Doğu Karadeniz için gece 12.00’den yarın saat 15’e kadar uyarı geldi.  Uyarı şöyle: “Rüzgarın yarın (09.01.2017 Perşembe) Doğu Karadeniz, doğusunda öğle saatlerine kadar batı ve güneybatıdan 6 ila 8 (60-75 km/sal kuvvetinde fırtına şeklinde esmesi beklendiğinden, olusabilerek olumsuzluklara karşı başta denizcilerimiz olmak üzere ilgililerin. vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.”

2,5 ton fındık sulara kapıldı

Çaybaşı’nda sel nedeniyle yola serilen yaklaşık 30 ton fındığın sulara kapıldı. Aynı şekilde Ünye ilçesinde de  Faruk Kara isimli vatandaşın harmanına serdiği bir ton fındığını sel suları götürdü.Fındık bahçelerinde de zarar oluştu. Üreticilerin topladığı bahçelerde bulunan fındık çuvalları, sel suları ile birlikte derelere sürüklendi.

Kaynak: Yeşil Gazete