Avrupa, İklim Değişikliği Nedeniyle Çıkan Orman Yangınlarıyla Yanıyor

İklim değişikliğinin ekstrem hava şartlarını beraberinde getirdiğini, sıcak hava dalgası, sel ve kuraklığın oluşmasında büyük bir etken olduğunu dünyada birçok örnekleriyle görüyoruz.

The Guardian’da yer alan habere göre, Kuzey Kutup dairesinin üstündeki Arktik’te son zamanlarda 11 farklı yerde yangın çıktı. The European Forest Fire Information System (Avrupa Orman Yangını Bilgi Sistemi) özellikle orta ve kuzey Avrupa’da yangın çıkma riskine karşı uyarılarda bulundu.

Naturwissenschaften’da 2017’de yayımlanan bir yazıya göre iklim değişikliğinin etki boyutu kesin olmamakla bilikte, Akdeniz bölgesindeki ormanların yangın riskinin iklim değişiklikleriyle arttığı bir gerçek. Tehlikenin en çok olduğu Avrupa ülkeleri Portekiz, İspanya ve Türkiye. Yunanistan, İtalya’nın güney ve orta bölgeleri, Fransa’nın Akdeniz’e yakın bölgesi ve Balkanlar’ın sahil bölgesi ise tehlikenin giderek büyüdüğü bölgeler. Ortalama yangın tehlikesine altında olan bölgeler ise iklim değişikliği nedeniyle gittikçe kuzeye, Orta Avrupa’nın yukarı bölgelerine doğru kayıyor. Nitekim bilim insanları yıldırım düşmesiyle çıkan orman yangınlarının sayısının artmasının ve bu yangınların Arktik tundrasının yetiştiği daha kuzey bölgelere yayılmasının, iklim değişikliğinin başka bir göstergesi olduğunu söylüyor. Artan sıcak hava dalgasının anormal derecede sıcak ve kuru bir hava yaratması, Avrupa’nın Akdeniz bölgesindeki yangın ihtimali yüksek olan bölgelerinden çok daha uzak bölgelerde yangın çıkmasına neden oluyor.

Rusya’da, Norveç’te ve Finlandiya’da çıkan orman yangınlarının ardından, İsveç’te çıkan yangının Arktik bölgedeki en geniş yangın olduğu söyleniyor.

Avrupa genelindeki en son orman yangını haberi ise Yunanistan’dan geldi. BBC’nin haberine göre Atina yakınlarındaki Mati bölgesinde başlayan yangında en az 83 kişinin hayatını kaybettiği, yaklaşık 60 kişinin hastanede tedavi gördüğü ve 11 kişinin kayıp olduğu söyleniyor. Yetkililer insanların birçoğunun rüzgarın etkisiyle yayılan alevlerden kaçamadığı, hayatta kalanların da bir kısmının denize girerek kurtulduğu bu yangının 2007’den beri Yunanistan’da çıkanlar arasında en kötüsü olduğunu not ediyor. Yangının iklim değişikliği etkisiyle mi çıktığı yoksa ormanın içindeki kaçak ahşap yapılanmadan mı kaynaklandığı henüz belli olmamakla birlikte bölgede bulunan insanlar durumun büyük oranda iklim değişikliğinden kaynaklandığını düşünüyor.