Zaman Çizelgesiyle AKP’nin Toplumsal Cinsiyet Politikaları Veritabanı Yayında

Çatlak Zemin ekibi, AKP’nin iktidara geldiği 2002'den beri kadınlarla ilgili veya toplumsal cinsiyet alanında ürettiği siyaset ve söylemi bir zaman tünelinde yerleştirerek AKP’nin Karnesi’ni çıkardı.

Çatlak Zemin ekibi, AKP’nin kadınlarla ilgili veya toplumsal cinsiyet alanında ürettiği siyaset ve söylemi bir zaman tünelinde yerleştirerek AKP’nin Karnesi’ni çıkardı.

Oluşturulan veri tabanında, 2002’den bu yana AKP’nin atadığı bürokratların, kadroların, yerel ve genel seçimlerde gösterdiği adayların, milletvekillerinin, yöneticilerin ve kamu idarecilerinin söylemleri; yasa tartışmaları ve yasal düzenlemeler; Anayasa Mahkemesi kararları, genelgeler, kararnameler ve Adalet Bakanlığı’nın cinsel dokunulmazlığa karşı suç istatistikleri, zaman çizelgesinde görüntülenebiliyor.

Tüm bilgilerin kaynaklarına ulaşılabileceğiniz linkler de mevcut.

9 kategoride toplumsal cinsiyet politikaları

Karnedeki veriler dokuz kategoride toplanıyor:

“Aile”, “eğitim”, “cinsel istismar/şiddet”, “kadın emeği”, “annelik/üreme/kürtaj”, “erkek şiddeti”, “eşitlik-ayrımcılık”, “siyaset” ve “cinsellik”.

Çatlak Zemin ekibi, kategorilerin nasıl oluşturulduğunu şöyle anlatıyor:

“Kategori sistemini kullanışsız kılacak kadar karmaşıklaştırmamak adına da tüm girişleri mümkün olan en az sayıda kategori altında toplamaya çalıştık. Bazı konuları birbirleriyle ilişkileri nedeniyle aynı kategori altında toplamak zorunda kaldık. Bunların feminist bir bakış açısıyla yaptığımız sınıflandırma ve ilişkilendirmelerden ziyade erk sahiplerinin söylemsel ya da eylemsel düzeyde meydana getirdiği ilişkilendirmeler olduğunu hatırlatmak isteriz. Örneğin, ‘annelik’ başlığının ‘üreme’ ve ‘kürtaj’ başlıklarıyla bir arada olması biraz da bu yüzden. Ya da ‘cinsellik’ kategorisine dâhil ettiğimiz söylemlerin bizim cinsellik tanımlamalarımızla ilişkisi olmadığı malum.”

Karne katkılara açık

Çatlak Zemin ekibi, veri tabanında eksikler ve gözden kaçan taraflar olabileceğini söylerken, okuyuculara da çağrı yapıyor:

“Bu karneyi bitmiş bir ürün değil bir süreç olarak ele alıp sizlerin de hatırlatmaları ve desteğiyle zaman içinde güncellemeye devam etmek niyetindeyiz. Arzumuz bunun yeni tartışmalara, analizlere ve düşüncelere vesile ve veri olabilmesi, tepe tepe kullanılması.”

Çatlak Zemin’in hazırladığı AKP Karnesi’ni görüntülemek için tıklayın.

Kaynak: Bianet