İzmir’de Mülteci Kadınlara Sağlık Eğitimi

Kadın Sağlığı Eğitmeni Reyhan Gümüşkaya Kaplan, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Aile Sağlığı Vakfı işbirliği ile Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği’nde düzenlenen kadın sağlığı seminerlerini Sivil Sayfalar’a değerlendirdi. Sağlık eğitiminde hangi konulara yoğunlaşıldı? Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği’nde  altı hafta boyunca eğitimlerimiz oldu. Kadın sağlığı, bedenimizi tanıyalım, güvenli annelik, gebeliği önleyici yöntemler, çocuk ve ergenlerde cinsel eğitim, […]

Kadın Sağlığı Eğitmeni Reyhan Gümüşkaya Kaplan, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Aile Sağlığı Vakfı işbirliği ile Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği’nde düzenlenen kadın sağlığı seminerlerini Sivil Sayfalar’a değerlendirdi.

Sağlık eğitiminde hangi konulara yoğunlaşıldı?

Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği’nde  altı hafta boyunca eğitimlerimiz oldu. Kadın sağlığı, bedenimizi tanıyalım, güvenli annelik, gebeliği önleyici yöntemler, çocuk ve ergenlerde cinsel eğitim, temizlik ve beslenme gibi konu başlıklarından oluşan bir eğitim programı gerçekleştirmiş olduk.

Seminerlerde mülteci kadınların en çok dile getirdiği sorunlar nelerdir?

Kadınların en çok yoğunlaştığı konular, kadın hastalıkları, gebeliği önleyici yöntemler, temizlik ve beslenmeye yönelik oldu. Aslında, her konuya ilgiyle yaklaşıp, kendi kişisel gelişimleri için yararlı olduğunu belirttiler. Deneyim paylaşımı ve bilgi aktarımı yapıldığı için katılımcılar açısından kendini ifade edebilme anlamında başarılı bir eğitim oldu.

Eğitim programı sadece mülteci kadınlar için mi düzenlendi?

Bu eğitim mülteci haklarını da içeren bir eğitim olarak mülteci kadınlar için organize edildi. Ancak mülteci olmayan kadınlara yönelik eğitimler de düzenliyoruz.

Eğitimin amacı nedir?

Eğitimin ana amacı kadınların kendi sağlıkları anlamında bilinçlenmeleri, bedenlerini tanımaları, oluşabilecek hastalıkları önleme ve aile çevrelerine bu bilgileri aktarabilmesini sağlamak… Bedenimizi tanıyalım modülünde kadınlar bedenlerini, dış ve iç üreme organlarını tanıyor, adet döneminde neler yapması gerektiğini öğreniyor, erkek üreme organlarını tanıyor ve gebeliğin oluşmasını öğrenerek daha önce kendi deneyimlerini de paylaşarak oluşabilecek hastalıkları da önlemiş oluyor. Bu eğitimden sonra kendi sağlığına daha çok özen göstermesi gerektiğini anlıyor, beden farkındalığı artıyor.

Son olarak eğitime katılan mülteci kadınlara yönelik izlenimlerinizi aktara bilir misiniz?

Kadınlar, acil ihtiyaçlar ve çocuklarının sağlığı, eğitimi gibi konulara yoğunlaştıkları için kendilerini unuttuklarını bu yönden bizzat kendilerine odaklanan bir eğitime katılmanın onlara iyi geldiğini dile getirdiler. Konulara aktif olarak katıldılar, deneyim paylaşımı yaptılar, Türkiyeli kadınlarla ilgili sorular sordular. Daha çok dayanışma ilişkisi kurmanın ve birlikte yapılabilecek çalışmaları arttırmanın hepimiz için daha iyi olacağını düşünüyorum.