Atığınız Dönüşsün, İstanbulkart’ınıza Kredi Olsun

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, geri dönüşüm bilincinin teşvik edilmesi için hareket geçiyor.   İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından, şehrin farklı noktalarına kağıt, metal ve plastik atıkları geri dönüşüme kazandırmak için 100 mobil atık otomatı yerleştirilecek. Kağıt, metal, plastik gibi yeniden ekonomiye kazandırılabilir atıkları işleyecek olan “Akıllı Mobil Atık Aktarma Otomatları”, atıkların geri dönüşüm değeri kadar bedeli şehiriçi […]

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, geri dönüşüm bilincinin teşvik edilmesi için hareket geçiyor.

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından, şehrin farklı noktalarına kağıt, metal ve plastik atıkları geri dönüşüme kazandırmak için 100 mobil atık otomatı yerleştirilecek. Kağıt, metal, plastik gibi yeniden ekonomiye kazandırılabilir atıkları işleyecek olan “Akıllı Mobil Atık Aktarma Otomatları”, atıkların geri dönüşüm değeri kadar bedeli şehiriçi ulaşımda ödeme aracı olarak kullanılan “İstanbulkart”a kredi olarak yükleyecek.

Elektronik arayüze sahip atık otomatları, vatandaşlar tarafından getirilen atığı tanıyabilme özelliğine sahip olacak. Metal ya da kağıt atığı ayırt edebilecek otomat, farklı bir atık konulduğunda kabul etmeyecek. Geri dönüşüm haznesine konulan atık, sensörler tarafından algılanacak. Vatandaşları sesli ve görüntülü olarak yönlendirebilecek otomatlar, konulan atığı içindeki sistem sayesinde kıydıktan sonra depolayacak. İşlemin sonunda geri dönüşüme kazandırılan atığın ekonomik değeri kadar kredi, vatandaşın İstanbulkart’ına kredi olarak yüklenecek. Kıyılarak depolanan atıklar, geri dönüşüm firmalarına teslim edilecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan projenin pilot uygulamasına 25 otomat ile başlanacak. Ardından 100 otomat özellikle toplu taşıma merkezleri ve meydanlar gibi İstanbul’un farklı noktalarına yerleştirilecek. Projenin 2018’de hayata geçmesi planlanıyor.

Kaynak: Sivilalan