Sendikalar KHK ile ihraç edilmiş üyelerine sahip çıkıyor mu?

Bu hafta içi yayınlanan KHK ile 4 464 bin kişi kamu görevinden ihraç edildi. 361 akademisyen mesleklerinden ihraç edildi. KHK kapsamında işten çıkarılan kişilere destek sağlanıp sağlanmadığını öğrenmek için Eğitim Sen, Eğitim Bir Sen, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), KESK ve Memur Sen’le konuştuk. Eğitim Sen 2 No’lu Şube Hukuk Sekreteri Mehmet Aydoğdu’ya […]

Bu hafta içi yayınlanan KHK ile 4 464 bin kişi kamu görevinden ihraç edildi. 361 akademisyen mesleklerinden ihraç edildi. KHK kapsamında işten çıkarılan kişilere destek sağlanıp sağlanmadığını öğrenmek için Eğitim Sen, Eğitim Bir Sen, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), KESK ve Memur Sen’le konuştuk.

Eğitim Sen 2 No’lu Şube Hukuk Sekreteri Mehmet Aydoğdu’ya Eğitim Sen’in KHK kapsamında işten çıkarılan üyelerine maddi ve hukuki destek sağlayıp sağlamadıklarını sorduk. Aydoğdu “Bu hafta yayınlanan KHK hariç akademisyenlerle birlikte toplamda 856 arkadaşımız işlerinden olmuştu. Hepsinin hukuki takibini ve tüm masraflarını sendika genel merkezi, avukatlarımız ile üstlendi. Sendika aidatlarımızı binde 5’ten binde 8’e yükselttik. Dayanışma etkinlikleri (konser-tiyatro-sinema-çeşitli ürün satışları) yapıyoruz, gelirleri sendika genel merkezindeki dayanışma fonuna aktarıyoruz.” dedi. Destekte bulunurken hangi kriterleri aradıklarını sorduğumuzda ise “Bize çeşitli iddialarla işten çıkarılmış üyelerimizin başuruları oldu. Biz üyelerimizin dini inacını veya etnik kimliğini sorgulamayız, aradığımız tek şart işten çıkarıldıkları sırada sendikamızda üye olmaları. Aynı şekilde maddi destek isteyen üyelerimizde de bir muhtaç-ihtiyaç kriteri aramıyoruz. Maaş isteyen arkadaşlarımızın sahip olması gereken tek kriter sendika üyesi olmaları ve bu maaşı talep etmeleri. Maaşlarını her ayın 15 ‘inde 2000tl olarak yatırıyoruz.

Eğitim Bir Sen Genel Merkezi Hukuk Sekreterliği’ne sorduğumuzda “Biz bu konuda herhangi bir talimat almadık” şeklinde cevap aldık. Hukuk Birimi tarafından yönlendirdirildiğimiz sendika teşkilatı ise sorularımızı cevapsız bıraktı.

Kamu Emekçileri Sendikası sorularımızı “KESK’e dahil olan çeşitli iş kollarından sendikalar KHK kapsamında görevlerine son verilen üyelerine hukuki ve finansal destek veriyor. Biz konfederasyon olarak bunu takip ediyoruz.” diyerek yanıtladı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eşbaşkanı İbrahim Kara 3 adımdan oluşan bir destek ağı ördüklerini söyledi. “İhraç edilmiş arkadaşlarımıza hukuki destek veriyoruz. İdare Mahkemesi’ndeki davalarımızı açtık ve uluslararası yargı kanallarını da zorlayacağız. İhraç edilenlerle görüşmeler yaparak ihtiyacı olan arkadaşlarımızı belirleyerek kendisine aylık 1500 liralık ödemeler yapıyoruz. Maddi dayanışmaya katkı sağlamak isteyen insanlar için bir destek hesabı açtık. Ayrıca basın açıklamaları ve eylemlerimizde ihraç edilen arkadaşlarımıza sahip çıkıyoruz. Hep beraber sözümüzü sokağa taşıyoruz. Özetle hukuki destek, maddi destek ve sokak eylemleri bu arkadaşlarımızla dayanışmanın üç önemli yolu.” İbrahim Kara ihraçlara olan tepkisini de “Kendileri gibi düşünmeyenleri parayla terbiye etmeye çalışıyorlar. Arkadaşlarımızı darbeci olarak lanse ediyorlar” diyerek gösterdi.

Memur Sen ise sorularımıza cevap alamadığımız bir diğer sendika oldu.