Uluslararası Af Örgütü Ocak 2017 Dava Gözlem Takvimi’ni yayımladı

Uluslararası Af Örgütü Ocak 2017 Dava Gözlem Takvimi’ni yayımladı. Takvim’de Özgür Gündem Davası, Özgür Gündem ile Dayanışma Davası ve Dilek Doğan Davası yer alıyor. 2 Ocak 2017 Özgür Gündem Davası İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi Özgür Gündem gazetesi; İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 16 Ağustos tarihinde geçici olarak, 29 Ekim 2016 tarihindeki 675 sayılı […]

Uluslararası Af Örgütü Ocak 2017 Dava Gözlem Takvimi’ni yayımladı. Takvim’de Özgür Gündem Davası, Özgür Gündem ile Dayanışma Davası ve Dilek Doğan Davası yer alıyor.

2 Ocak 2017

Özgür Gündem Davası

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi

Özgür Gündem gazetesi; İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 16 Ağustos tarihinde geçici olarak, 29 Ekim 2016 tarihindeki 675 sayılı KHK ile ise tamamen kapatıldı. Gazete çalışanlarının yanı sıra, bir günlük genel yayın yönetmenliği yaparak dayanışmaya katılan 50 kişi hakkında da soruşturma ve kovuşturmalar devam ediyor.
Özgür Gündem Gazetesi yayın danışma kurul üyeleriyazar Aslı Erdoğan, dilbilimci Necmiye Alpay, gazeteciler Filiz Koçali, Ragıp Zarakolu, Bilge Contepe, sorumlu yazı işleri müdürü İnan Kızılkaya, genel yayın yönetmeni Bilir Kaya, imtiyaz sahibi Kemal Sancılı ve eski eş genel yayın yönetmeni avukat Eren Keskin hakkında “silahlı terör örgütüne üye olma, devletin birliğini/ülke bütünlüğünü bozma, suç işlemek amacıyla örgüte üye olma ve terör örgütü propagandasını yapma” suçlarından 9 Kasım 2016’da iddianame düzenlendi. Aslı Erdoğan 19 Ağustos 2016, İnan Kızılkaya ve Bilir Kaya 22 Ağustos 2016, Necmiye Alpay ise 31 Ağustos 2016 tarihinden bu yana tutuklu olarak yargılanıyor.
Davanın ikinci duruşması, 2 Ocak 2016 tarihinde İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

· İkinci duruşma
· İfade özgürlüğü, basın özgürlüğü, adil yargılanma hakkı

11 Ocak 2017

Özgür Gündem ile Dayanışma Davası

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve gazeteci Ahmet Nesin, Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışma kampanyasına katılmalarının ardından “terör örgütü propagandası yapmak” ile suçlanarak tutuklandılar. Yazarlar, 10 gün boyunca tutuklukalmalarının ardından tahliye edildiler.
Üç yazarın yanı sıra, gazetenin halen tutuklu bulunan genel yayın yönetmeni İnan Kızılkaya’nın da sanık olarak yargılandığı davanın ikinci duruşması, 11 Ocak 2017 tarihinde İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

· İkinci duruşma
· İfade özgürlüğü, basın özgürlüğü, adil yargılanma hakkı

12 Ocak 2017

Dilek Doğan Davası

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi

25 yaşındaki Dilek Doğan, 18 Ekim 2015 tarihinde İstanbul Sarıyer Küçükarmutlu’daki evinde yapılan arama sırasında polis kurşunuyla vurulmasının ardından yaşamını yitirdi.
Sanık özel harekât polis memuru Yüksel Moğultay, “ihmali davranışla kasten öldürme” suçundan, davanın başından bu yana tutuksuz olarak yargılanıyor.
Dava, ikinci duruşmadan bu yana kamuya kapalı olarak görülüyor.

· Beşinci duruşma
· Yaşam hakkı, polis şiddeti, cezasızlık