MAZLUMDER Silopi Gözlem Raporu: Kolektif cezalandırm kanaati yaygın

11 Şubat 2016
MAZLUMDER Çatışma İzleme ve Çözüm Grubu, Silopi’de yaşanan gelişmelerle ilgili inceleme ve gözlem raporunu yayınladı: Pek çok açıdan hak ihlali gözlendi. Şırnak Valiliği tarafından Silopi’de 14 Aralık 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasağı, 19 Ocak 2016’da, 18:00-05:00 saatleri arası hariç olmak üzere, kaldırıldı. Sokağa çıkma yasağı yaklaşık 100.000 nüfuslu ilçe merkezinde 37 gün boyunca kesintisiz […]

MAZLUMDER Çatışma İzleme ve Çözüm Grubu, Silopi’de yaşanan gelişmelerle ilgili inceleme ve gözlem raporunu yayınladı: Pek çok açıdan hak ihlali gözlendi.

Şırnak Valiliği tarafından Silopi’de 14 Aralık 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasağı, 19 Ocak 2016’da, 18:00-05:00 saatleri arası hariç olmak üzere, kaldırıldı. Sokağa çıkma yasağı yaklaşık 100.000 nüfuslu ilçe merkezinde 37 gün boyunca kesintisiz devam etti. Çatışmalar ağırlıklı olarak Nuh ve Cudi olmak üzere, Başak, Barbaros, Yenişehir, Karşıyaka, Şehit Harun Boy ve Yeşiltepe mahallerinde devam etti, sokağa çıkma yasağı ilçe genelinde uygulandı.

Sokağa çıkma yasağının ardından gelen bilgiler yasak sırasında çeşitli hak ihlalleri olduğuna ve sivillerin ölümüne neden olan olayların gerçekleştiğine işaret ediyordu. İlçeye girişler yasak olduğundan müdahaleleri izlemek ve hak ihlallerini takip etmek ancak yasağın kaldırılmasının ardından mümkün hale geldi. Yasak sürecinde meydana gelen ihlalleri ve hukuksuzlukları incelemek üzere Mazlumder Çatışma İzleme ve Çözüm Grubu, bir heyet oluşturdu. İlçeyi ziyaret eden heyet, görüşmeleri kayıtlar ve görüntüler eşliğinde gerçekleştirerek bir gözlem raporu hazırladı.

Raporda şu tespitlere yer verildi:

  • İlçede yaşanan gelişmelerin ana akım medyadaki haberlere yansıma biçimi ilçe halkı tarafından öfkeyle karşılanmıştır.
  • Hendek ve barikatları temizleme gerekçesi ileri sürülerek uygulanmaya koyulduğu iddia edilen sokağa çıkma yasağının, üç mahallede herhangi bir hendek ve barikat olmamasına rağmen kent genelinde uygulanması gerekçenin inandırıcılığını tartışmaya açmaktadır.
  • İddialara göre güvenlik güçlerinin fevri müdahaleleri halkın tüm kesimlerince tedirginlikle karşılanmış, can güvenliği kaygısına neden olmuştur. Halkta bilinmeze doğru yol alma durumu mevcuttur.
  • Yasağın hendek ve barikatların bulunmadığı 3 mahallede de 37 gün kesintisiz devam ettirilmiş olması, gerekçenin inandırıcılığını tartışmaya açmakla birlikte, kolektif cezalandırmaya dönük yaygın kanaati güçlendirmektedir.
  • Yasak süresi boyunca halk temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlükler yaşamış özellikle su ihtiyacı yağmur ve karla giderilmiştir.
  • İlçe merkezinin kuzeyinde bulunan tepelerden mahallelere dönük tank atışı yapıldığı iddiası yurttaşlar ve yakın mahalle sakinleri tarafından sıkça dile getirilmiştir. Özellikle Cudi ve Nuh Mahallelerinde evlerin bir kısmının yıkıldığı, bir kısmının ise kullanılamaz durumda oldukları gözlemlenmiştir.
  • İddialara göre mahalle sakinleri sokağa çıkma yasağı sırasında, güvenlik güçleri tarafından mahalle zorla boşaltıldığından, çevre mahalle ve köylerdeki akrabalarının yanlarına yerleşmiştir.
  • Çatışmaların ailelerin yaşam alanlarında gerçekleşiyor olması ve YDG-H ile güvenlik güçlerinin bu mahallerdeki evlerin civarında ya da yanında mevzilenmeleri, sivil can kayıplarına ve yaralanmalara yol açmaktadır.

CANLI KALKAN İDDİASI

  • Gözaltına alınan kişilere asker, polis kıyafeti giydirilerek, bu kişilerin canlı kalkan olarak kullanıldığı iddiası, bu yöntemi savaş ve çatışma hukukuyla bağdaşmadığına dair kanıları desteklemektedir.
  • Güvenlik güçlerinin sert davranışları insanlarda ciddi endişeler oluşturmuştur. Yurttaşlardan sıklıkla ”Bizi öldürüp, terörist diye haber edebilirler. Burada kime bağlı olduğunu bilmediğimiz yüzü maskeli birimler var, tedirginiz” benzeri kaygılarını paylaştılar. Bu durum halkta güvenlikle ilgili endişelere yol açmıştır.
  • Heyetimiz ile birlikte Karşıyaka Mahallesi’nden araçla ayrılırken Polis Özel Harekat ekiplerinin gözaltına aldığı gence ters kelepçe ile sert ve kötü muamelede bulunarak araca bindirdiğine şahit olduk. Kötü muamelede bulunan polisin yeleğinde “Osmaniye TEM” yazdığını fark ettik.
  • Yasak sürecinde cami, hastane ve okul gibi kamu hizmet binalarının askeri karargah olarak kullanılmasıyla Uluslararası Silahlı Çatışmalar Hukuku açıkça ihlal edilmiştir.

Raporun tamamı için tıklayın

Fotoğraf DHA