Ege Orman Vakfı: Güneş enerjisinden yeşil ormanlar

11 Şubat 2016
1995 yılında kurulan Ege Orman Vakfı, şimdiye kadar 60 bin dekar alanı 9 milyon fidan dikerek orman haline getirdi, vakıf bu yıl Foça, Torbalı ve İzmir-Çeşme Otoyolu’nu ağaçlandırıyor. Ülkenin yeşil örtüsünün arttırılması, orman varlığının korunması, sel baskınları ve erozyonla mücadele için ağaçlandırma, toplumun çevre bilincini arttırma gibi faaliyetlerde bulunan vakfın yetkilileri, 9 Eylül gazetesine şunları […]

1995 yılında kurulan Ege Orman Vakfı, şimdiye kadar 60 bin dekar alanı 9 milyon fidan dikerek orman haline getirdi, vakıf bu yıl Foça, Torbalı ve İzmir-Çeşme Otoyolu’nu ağaçlandırıyor.

Ülkenin yeşil örtüsünün arttırılması, orman varlığının korunması, sel baskınları ve erozyonla mücadele için ağaçlandırma, toplumun çevre bilincini arttırma gibi faaliyetlerde bulunan vakfın yetkilileri, 9 Eylül gazetesine şunları söyledi:

“Kurulduğumuz yıl kurşun kalem büyüklüğünde diktiğimiz fidanlar bugün ağaç olup ormanlara karıştı. Bu tablo hepimizin gururudur. Ege Orman Vakfı kurulurken söylediğimiz söz bugün için de geçerli: Ormanları korumak ve ülkemize yeni ormanlar kazandırmak yalnız devletin değil bu topraklarda yaşayan tüm bireylerin milli ve insani görevidir. Gönüllü bir kuruluş olan Ege Orman Vakfı da bu amaçla şimdiye kadar birçok faaliyeti gerçekleştirdi.”

Yetkililerin verdiği bilgiye göre Vakıf,  İzmir’in Menderes ilçesindeki en önemli içme suyu kaynağı Tahtalı Barajı Mutlak Koruma Alanı’na 438 bin fidan dikip bakımını yaptı. İçme suyunun kalitesi artarken erozyon önlendi.

Çeşme’de İzmir Valiliğiyle işbirliği yapılarak 2.750 dekar alanda 382 bin fidan dikimini gerçekleştirildi. Şirince’de 10 Temmuz 2008’de yanan 700 dekarlık alan 100 bin fidanla yeşillendirildi. Seferihisar Doğanbey’de yangınla yok olan alana 450 bin fidan dikildi. 1997 yılında, Avusturya’nın 1000. kuruluş yılı nedeniyle Avusturya Sefareti ve Ege Orman Vakfı işbirliğiyle düzenlenen klasik müzik konserinden elde edilen gelir, Söke-Milas Tünel mevkiinde yanan orman alanını yeniden doğaya kazandırdı. 10 bin fidanla başlayan ağaçlandırma, kişi ve kuruluşların katılımıyla 56 bin fidana ulaştı.

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü işbirliğiyle Torbalı-Taşkesik ağaçlandırma sahasında 82 bin fidanlık, Foça ağaçlandırma sahasında 51 bin fidanlık ağaçlandırma çalışmaları devam ediyor. Çeşme Otoyolu’nda 16 parselde toplam 100 bin fidan dikimi tamamlandı. Gelen yoğun talepler üzerine 15 parselde daha 41 bin fidan dikimi için çalışmalar başladı.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK ZEYTİN PLANTASYONU

Tek projede Türkiye’nin en büyük zeytin plantasyonunu 2002 yılında İzmir – Menderes Oğlananası Beldesi hudutları içinde 900 dekarlık alanda 30 bin adet Gemlik ve Ayvalık çeşidi zeytin fidanı dikerek gerçekleştiren Ege Orman Vakfı, 2007 yılından bu yana zeytin hasadı yapıyor. Vakfın yarım kiloluk cam kavanozlarda hazırladığı siyah sofralık zeytinini Migros raf ve kâr bedeli almadan müşterilerine satıyor. Ege Orman Vakfı da her bir kavanoz için Migros müşterileri adına fidan dikiyor. Bugüne kadar bu fidanların sayısı 500 bini geçti.

GÜNEŞTEN ORMANLAR KURULUYOR

Vakfın İzmir Kalkınma Ajansı’nın katkılarıyla gerçekleştirdiği “Adım Adım Ekoturizm” projesi de tamamlandı. İzmir’in iki önemli yürüyüş parkuru; Menderes-Yeniköy-Efem Çukuru ve Bornova-Kayadibi-Karagöl tanıtılıyor. Sancaklı Köyü Arı Ürünleri Ambalajlama, Paketleme ve Depolama Tesisi ise üretime başlamış. 2013 yılında Vakfın İktisadi İşletmesi EGEVAK tarafından İZKA’ya sunulan ve onaylanan “Güneşten Ormanlar” projesiyle ise Menderes-Oğlananası’nda kiralanan arazide güneş enerjisinden 500 kilovat gücünde elektrik enerjisi üretiliyor. Elektrik enerjisi satışından elde edilen gelirle yine orman alanları oluşturup güneşin ormanlarını kuruluyor.

Kaynak 9 Eylül Gazetesi