MAZLUMDER: Çatışma değil müzakere, savaş değil barış

15 Ekim 2015
Mazlumder’in de imzalayarak web sitesinde duyurduğu STK’ların ortak basın açıklaması, “Çatışma değil müzakere, savaş değil barış, eylemsizlik ilanına olumlu cevap verilsin” diyor. 10 Ekim’de Ankara’daki Barış Mitingi öncesinde meydana gelen patlamalarda yaşamını yitirenlere rahmet, yakınlarına başsağlığı ve yaralılara acil şifalar dileyerek başlayan açıklamada şöyle deniyor: “Bu vahşeti planlayan, uygulayan ve bunda payı olanları lanetliyoruz! Hükümetin […]

Mazlumder’in de imzalayarak web sitesinde duyurduğu STK’ların ortak basın açıklaması, “Çatışma değil müzakere, savaş değil barış, eylemsizlik ilanına olumlu cevap verilsin” diyor.

10 Ekim’de Ankara’daki Barış Mitingi öncesinde meydana gelen patlamalarda yaşamını yitirenlere rahmet, yakınlarına başsağlığı ve yaralılara acil şifalar dileyerek başlayan açıklamada şöyle deniyor: “Bu vahşeti planlayan, uygulayan ve bunda payı olanları lanetliyoruz! Hükümetin failleri, göz yumanları, güvenlik zaafiyetine sebep olanları etkin, adil ve hızlı bir soruşturma ile açığa çıkarmasını talep ediyor ve bu sürecin her safhasının dikkatli takipçileri olacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz…”

Açıklama daha sonra şöyle devam ediyor:

“İki yılı aşkın bir süre boyunca toplumun büyük kesiminin de desteğini alarak devam eden çözüm sürecinin yerini yaklaşık üç aydır devam eden çatışmalar aldı. Çatışmaların başladığı ilk günden bu yana yaşanan hak ihlalleri ile ilgili gözlem ve değerlendirmelerimizle birlikte endişe ve taleplerimizi de kamuoyu ile defalarca paylaştık. Hemen her fırsatta tarafların, daha fazla can kaybının olmaması için bir an önce çatışmalara son vermeleri ve çözüm süreci için yeniden diyalog ve müzakere yöntemine dönmeleri çağrısında bulunduk.

Ancak yaşanan çatışmalar her iki taraftan yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesine ve bir o kadar da sivilin ölümüne, yaralanmasına ve mal kayıplarına neden olmuştur. Şehirlerde hendek kazılması ve patlayıcı tuzaklanması ile güvenlik güçlerinin bunlara orantısız müdahalesi sivil yaşamı durma noktasına getirmiş, insanların en temel hakları mevcut durum nedeniyle ihlale uğramıştır. Ölümler başta olmak üzere yaşanan acı olaylar  Türkiye toplumunda kırılmalara neden olmuş; linçler, yolcu otobüslerine ve parti binalarına saldırılar ve ölmüş kişilere reva görülen muameleler toplumdaki kutuplaşmayı körüklemiştir. Bütün bu yaşananlar, bize yaşadığımız sorunların savaş ve çatışma ile değil ancak diyalog ve müzakere ile hallolabileceğini bir kere daha göstermiştir.

Çatışmalı sürecin başından beri yaptığımız çatışmasızlığa dönme çağrılarına PKK tarafından olumlu cevap verilmiş ve KCK yönetimi 10 Ekim 2015 cumartesi günü eylemsizlik kararını kamuoyu ile paylaşmıştır. Toplumumuzun büyük desteğini alan çözüm sürecinin kaldığı yerden devam edebileceği ihtimalini güçlendiren eylemsizlik kararını olumlu karşıladığımızı belirtiyoruz.

Bizler aşağıda imzası bulunan Sivil Toplum Kuruluşları olarak; barışın en hayırlı yol ve gelinen aşamada bir zorunluluk olduğu inancıyla, devletin de ilan edilen ateşkese olumlu cevap vererek operasyonları durdurması çağrısında bulunuyoruz. Bu ateşkesin kalıcı bir barışa vesile olması için tarafların  ivedilikle somut adımlar atarak çözüm sürecini masada, kaldığı yerden devam ettirmelerini talep ediyoruz.”

İMZACI KURULUŞLAR:

Aksiyoner Hukukçular Derneği (AHUD)

Ali Haydar Bengi Derneği

AYDER Eğitim ve Kültür Derneği

Diyanet-Sen Diyarbakır Şubesi

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB)

Diyarbakır İş Kadınları Derneği (DİKAD)

Diyarbakır Öze Dönüş Derneği

Diyarbakır Ticaret Borsası

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO)

Doğu ve Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Federasyonu (DOGÜNSİFED)

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi

MAZLUMDER Çatışma İzleme ve Çözüm Grubu

Nûbihar Eğitim ve Kültür Derneği

Özgür Eğitim-Sen Diyarbakır Temsilciliği