Çocuklar İklim Grevinde Seslendi: “Artık Bizi Dinleyin”

Küresel İklim Grevi dünyanın bir çok ülkesiyle birlikte Türkiye'de de dün farklı etkinliklerle gerçekleştirildi. Sıfır Gelecek kampanyasıyla organize edilen etkinliklerin İstanbul ayağında konuşan Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) hareketinden Atlas Sarrafoğlu ve Selin Gören, "Artık bizi dinleyin. Kurtaracak bir gezegenimiz var. Bunun için çalışın biz de okulumuza gidelim" dediler.

Sıfır Gelecek kampanyasının çağrısıyla Kadıköy İskelesi’ndeki basın açıklamalarının ardından Yoğurtçu Parkı’nda düzenlenen iklim grevine, hava muhalefetine rağmen çok sayıda kişi katıldı. Sivil toplum kuruluşlarının, sendikaların ve öğrencilerin destek verdiği grevde, “Şirketleri değil, gezegeni kurtar”, “Sıfır Karbon”, “İklimi değil, sistemi değiştir”, “Net Sıfır Karbon Emisyonu” dövizleri taşındı. 16 yaşındaki İsveçli Greta Thunberg’in Türkiye’den destekçileri, Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) hareketi katılımcılarından Atlas Sarrafoğlu ve Selin Gören, 15 Mart’taki ilk iklim grevinde yetişkinlerin de olduğunu ancak sadece izleyici olarak bulunduklarını hatırlatırken, şimdi aynı grevin parçaları olduklarını belirterek, konuşmalarına başladı. 

Artık çocuklara kulak verilmesinin değil dinlenmesinin gerektiğini söyleyen Gören ve Sarrafoğlu, keyif aldıkları için okulu kırmadıklarını ve bu gezegenin kurtarılması için bir şeyler yapılması yönündeki taleplerini sıraladı. 

Kimyasal kirliliği, iklim krizini durdurma konusunda yardım istediklerini söyleyen Selin ve Atlas, “Artık bize kulak vermeyi bırakın ve bizi artık dinleyin. Kurtaracak bir gezegenimiz var. Artık bunun için çalışın. Biz de artık bunun için okula gidelim. Keyif aldığımız için okulu kırmıyoruz. Bunu okula gitmemek için yapsaydık. Pazartesi sendromu yaşamamak için pazartesi yapardık. Hepiniz öğrenci olmuşsunuzdur. Biliyorsunuzdur ki okula gitmek için en iyi gün cumadır fakat en kötüsü ise pazartesidir. Anladınız mı? O zaman anlamaya devam edin. Gezegenimiz yanıyor. Bir çok şehir sular altında kalıyor. Buzullar yok oluyor. Kuzey kutbundaki ormanlar alev alev. İnsanlar evlerini terk ediyor. Türlerin nesli tükeniyor. Yakında bizim de neslimiz tükenecek. Artık bunu anlayın. Bu ilk iklim grevinizi unutmayın. ” diye konuştu.

“Bizi Birleştiren Şey İklim Krizi”

İklim aktivisti Tuba Sağlam ise,  “Bizleri birleştiren şey iklim krizi. İklim krizinin ötesinde topyekün bir ekolojik kriz.” diyerek başladığı konuşmasında,  “Yanıtını bulmamız gereken birçok soru var, ama en önemlilerinden biri şudur: Dünyada milyonlarca canlı türü yok oluşla karşı karşıya iken, sadece hayatta kalmanın, sadece insanların hayatta kalmasının değeri, anlamı nedir? Çocuklarımızın ve dünyadaki tüm canlıların yaşanabilir bir gezegende birlikte barış içinde yaşama hakkını savunmak, bu krizi doğuran sistemin değişmesini sağlamaktan geçiyor. Bu nedenle şu anda tüm dünyada iklim hareketine önderlik eden öğrencilerin, Fridays for Future’ın ‘Buradayız, çünkü geleceğimizi çaldınız!’ çağrısına biz de ortak olduk. Bu ekolojik krizin yol açacağı felaketleri tümüyle durdurmak artık söz konusu değil. Eski dünyamızın son günlerini yaşıyoruz. Ama gerçeği olduğu şekilde gördükçe yapmamız gerekenleri biliyoruz, kalbimize bakınca bunları yapacak cesareti buluyoruz. Hatalardan ders alarak yeni bir dünyayı beraber inşa edebiliriz.” diye konuştu.

İklim grevi Yoğurtçu Parkı’nda düzenlenen konserlerle sona erdi.