İzmir’de Farklı Toplulukları Buluşturan Mekan: Originn

İzmir'de coworkingin önemli örneklerinden olan Originn’in kurucularından Nazey Erdilek’le sosyal girişimcilik üzerine konuştuk. Yaptıkları işte ilk amaçlarının 'buluşturmak' olduğunu belirten Erdilek, 'yeryüzü için iyiye doğru adım atmak ve bunu birlikte yapmak' gayesiyle hareket ettiklerini söylüyor.

Son yıllarda “coworking” yani “paylaşımlı / ortak ofis” olarak tanımlanabilecek bir anlayışla ofis hizmeti sunan girişimler oluşmaya başladı. Coworkingler genç insanların, kurumların, girişimcilerin, freelance çalışanların tasarımcıların, mimarların, dijital ajansları yaratıcılığı olan bireylerin, kolektif bilinçle bir araya gelerek çalıştığı yeni çalışma alanlarına verilen isim. Networking, maliyet, motivasyon gibi avantajlar sunan coworkingler yarattıkları sosyalleşme imkanları ile tercih edilmeye başlandı. Coworkingler ayrıca sivil toplum kuruluşlarının da buluşma mekanları arasına girdi. 

İzmir’de ‘coworking’ denildiğinde akla gelen ilk isim olan Originn işbirlikçi topluluk olma anlayışından ilk bahsettiğinden bugüne birçok girişimin başlangıç noktası, farklı topluluklar için köprü ve bazıları için ise hala yuva olmayı sürdürüyor. Orijinn’in İzmir’e getirdiği en temel unsurun, ‘işbirliği’ ve bunun etrafında kurduğu ‘topluluk’ olduğunu söyleyebiliriz. Ferah ve yüksek tavanlı mimarisi, sosyalleşme olanakları ve ulaşım kolaylığı ile ortak yaşam ve çalışma kültürüne daimi esin kaynağı olma motivasyonu ile faaliyet gösteriyor.  

Originn’in hikayesini kurucuları arasında yer alan Nazey Erdilek ile konuştuk. Ebeveynlerinin öğretmen olması nedeniyle birçok farklı şehirde büyüyen Erdilek, üniversiteden sonra Londra’da yaşadıktan sonra ülkesine dönüp İzmir’de 10 yıl özel sektörde satış ve pazarlama ağırlıklı çalışmış. İnsan faktörünün çokça olduğu ve mutlu çalışma alanı özlemi ile iki arkadaşı ile birlikte önce GNN Offices daha sonra ORIGINN’de insan odaklı, yenilikçi ve yaratıcı faaliyetlerini topluluğu ile birlikte değişerek ve dönüşerek uygulamaya devam ettiklerini dile getiriyor.

Originn’in Kuruluş Hikayesi

Originn’in kuruluş hikayesini anlatan Erdilek, bundan 6 yıl önce GNN Offices olarak İzmir’de ilk defa Sanal & Hazır ofis hizmeti vermeye başladıklarını birçok STK, üniversite ve firma ile farklı işbirlikleri içinde etkinlikler düzenlediklerini ve networking imkanı yarattıklarını dile getirdi ve şunları söyledi: “Bu süreç boyunca dayanışma içinde daha keyifli bir çalışma alanının bizlere; gerek işimizde gerekse özel yaşamımızda nasıl katkılar sağladığını hep birlikte gözlemledik. Bunun neticesinde hem artan talebe karşılık alternatif olanaklar yaratmak hem de daha büyük kitlelere hitap edebilecek projeleri gerçekleştirebilmek adına ikinci bir alan arayışına girdik ve Originn’i kurduk”. 

İzmir’deki girişim ekosistemine daha fazla katkı sağlamak için başladıklarını anlatan Erdilek “Daha çok girişimciye ilham verip onlara sağlayabileceğimiz network ile geçirdikleri zorlu süreci bir nebze de olsa kolaylaştırabileceğimizi düşündük. Yeni mekanımıza da özgün iş fikirleri ve yenilikler için bir başlangıç noktası olması hayaliyle Originn adını verdik. 

İlk günden bugüne Originn, birlikte büyüyen girişimciler için yeni nesil bir çalışma ortamı ve buluşma noktası olmasının yanı sıra; tasarladığı içerikler ile özellikle yaratıcı endüstriler ve gıda alanında hem yerel hem de uluslararası organizasyonları, kurumları ve kişileri buluşturup yeni iş birlikleri için fırsatlar yaratmaya devam ediyor” dedi.

‘Zamanla Sosyal Girişimci Olarak Tanımlandık’

Zamanla sosyal girişimci olarak tanımlandıklarını belirten Erdilek, “Yaptığımız her işte buluşturmak, birleştirmekti ilk amacımız. Yeryüzü için iyiye doğru adım atmak ve bunu birlikte yapmak gayesiyle hareket ettik. Bunu yapabilmek için topluluk olmayı öğrendik önce, birlikte üretmek, birbirimiz için üretmek ve hepimizin bu topluluğun bir parçası olduğunu hissederek büyümeyi sevdik. Sonra paylaştık, ürettiklerimizi, deneyimimizi, ofisimizi, projelerimizi kahvemizi, başarımızı, başarısızlığımızı… Güvendik birbirimize, destek verdik yan komşumuza, birlikte değiştik ve dönüştük. İşte bu noktalar ile birlikte sosyal yanı kuvvetli bir kurum yani ‘sosyal girişimci’ olarak tanımlanmaya başladık” diye konuştu. 

‘STK’larla İşbirliği Yapma Şansımız Oldu’

Sivil toplumla olan ilişkilerine de değinen Erdilek, “Bugüne kadar birçok sivil toplum kuruluşu ya da topluluk ile tanışma ve işbirliği yapma şansımız oldu. Originn’de etkinlikler düzenleyen de oldu, stratejik planlarına dahil olduklarımız da oldu. 

Bunu yanı sıra Originn kurucu ortaklarının da içinde olduğu İzmir kültürüne odaklı bir kooperatifimiz ve bunun yanı sıra Originn’in topluluğunun da ki biz kendimize ‘Ahali’ diyoruz içinde olduğu yaratıcı endüstriler alanında çalışan bir derneğimiz var. Sivil toplum kuruluşlarının toplumsal dönüşümün önemli araçları olduğuna inanıyoruz. Toplumun sorunlarını, yaşamımıza dair bireysel sorunları çözmeye yönelik, yaratıcı çözümler üreten ve uygulanabilir modeller ortaya koyarak sorunların bitmesine odaklanan adaletli, şefkatli ve kapsayıcı platformlar olarak görüyoruz” dedi.