Raporlar.org Yayında!

Son on yılın insan hakları raporlarını bir araya getirerek erişim kolaylığı sağlamayı amaçlayan Raporlar.Org internet sitesi yayına başladı.

İnsan hakları ile ilgili yayımlanmış bütün raporları bir araya getirmeyi amaçlayan ve geçtiğimiz Ocak ayından beri deneme yayınında olan Raporlar.Org sitesi aktif yayına başladı. Dört dilde hazırlanan internet sitesinin amacı; gazeteciler, akademisyenler, araştırmacılar ve insan haklarına ilgi duyan herkes için bir veri tabanı oluşturmak.

Raporlar.Org’u bir “amme hizmeti” olarak kurduğunu söyleyen insan hakları savunucusu Reha Ruhavioğlu, web sitesinin çıkış hikayesini şöyle açıklıyor: “Geçen yıl bu zamanlar 16 şube ve binlerce üye Mazlumder’den tasfiye edildik. Ancak bizi tasfiye edenler şubelerimizin internet sitelerini de kapatarak bugüne kadar birikmiş hafızayı da bir kalemde yok ettiler. RaporlarOrg bu şerden doğan hayırdır. Kendi raporlarımızı arşivlerden çıkarıp bir arada yayımlama fikri, bütün insan hakları raporlarını arşivleyecek bir veri tabanı fikrine dönüştü. Raporlar.Org, ilk etapta bu yıl içinde, bizi tasfiye edenlerin raporları dahil son 10 yılın bütün raporlarını bir araya getirmeyi amaçlıyor. Bu fikrin ikinci aşaması da yayımlanmış bütün raporları okunabilir verilere dönüştürerek insan hakları alanındaki çalışmalara kolaylık sağlamak” Sitenin yayına girmesiyle araştırmacıların veriye daha kolay ulaşacağını da belirten Ruhavioğlu, “Kapanmış derneklerin veya pek bilinmeyen kuruluşların raporları bu site içinde daha görünür olacak. Araştırmacılar raporu kimin yazdığı bilgisine daha kolay ulaşacak. Yine aynı şekilde yayımlanmış bir rapor için ziyaret etmiş birisi benzer raporları da görecek” diye açıklıyor.