Hrant Dink Davasının Gerekçeli Kararı Açıklandı

26 Mart 2021’de karara bağlanan Hrant Dink davasının gerekçeli kararı bugün açıklandı. 4532 sayfalık kararda, önceki duruşmada alınan “FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün cinayeti tasarlayıp yürürlüğe koyduğuna ve ardından delil ve raporları gizlendiğine" ilişkin” bilgi ve belgelere yer veriliyor.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink suikastına ilişkin davanın gerekçeli kararı bugün açıklandı. 6’sı tutuklu, 13’ü firari 76 sanığın yargılandığı davanın 4532 sayfalık gerekçeli kararında, cinayetin “FETÖ’nün yıkıcı emelleri doğrultusunda tasarlanıp işlendiği; cinayeti önleyecek delillerin karartıldığı, ardından dava ile ilgili belge ve raporların gizlendiğine” dair 26 Mart tarihli duruşmada alınan kararın detaylarına yer veriliyor.

Davanın gerekçesinde, Fetullah Gülen’in de aralarında olduğu firari 11 sanığın kaçak sayılmaları, taşınır ve taşınmaz mal varlıkları ile banka hesaplarına el konulması kararı da yer alıyor.

Gerekçeli kararda, cinayetle ilgili kamu görevlileri hakkında son duruşmada yapılan tespit ve değerlendirmelerin genel anlatımı;  Hrant Dink hakkındaki ilk resmi uyarı ve yapılan tehditler sonucunda Dink’in evi ve Agos gazetesinde alınan güvenlik tedbirleri; Yasin Hayal için yapılan ilk uyarı ve Erhan Tuncel’in yardımcı istihbarat elemanı yapılmasına ilişkin detaylı bilgiler bulunuyor.

Kararda, sanıkların tedbir alıp müdahale etmek yerine cinayetin gerçekleşmesini sağladıkları, suikast öncesi ve sonrasına dair bilgi, kayıt ve belgelerin yok ettikleri ifade ediliyor.

Sanıkların ayrıca, “Planlı İstihbarat Operasyonları (PİO) uygulaması ve İstihbarat Dairesi Başkanlığında bulunan İstihbarat Değerlendirme Projesi (İDP) kayıtları ile istihbarat ağının bilgi havuzuna ilgili veriler kaydetmedikleri; yapılan kaydı ise cinayetin ardından sildikleri” belirtiliyor.

Gerekçeli kararda, “kendilerinden olmayan” sıralı amirlere istihbari bilgileri vermeyen ve gizleyen sanıkların, emri altındakilere ise gerçeğe aykırı tutanaklar tanzim ettirdikleri; en önemli bilgi kaynağı olan yardımcı istihbarat elemanının istihbarat görevinin dışına çıkarılmasını sağladıkları” da kaydediliyor.

Ne Olmuştu ?

2007 yılında işlenen Hrant Dink suikastı davası aradan geçen 14 yılın ardından 26 Mart 2021 tarihli son duruşmada, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Dink cinayetinin “FETÖ’nün talimatıyla” işlendiğine karar vermişti. Davada, 26 sanık hapis cezalarına çarptırılmıştı. Eski Emniyet Müdürleri Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer, kasten adam öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almıştı.