Hrant Dink’siz ’15 Eksik Yıl’

Hrant Dink, 19 Ocak Çarşamba günü saat 15:00'te, 15 yıl önce öldürüldüğü yer olan Sebat Apartmanı’nın önünde '15 Yıl Eksik' diyen ve adalet isteyen yurttaşların katılımıyla anıldı. Türkçe ve İngilizce dilindeki canlı yayınlar aracılığıyla, İstanbul dışından binlerce kişi de anmayı çevrim içi takip etti.

Hrant Dink, 15 yıl önce 19 Ocak 2007’de genel yayın yönetmeni olduğu Agos Gazetesi önünde öldürüldü. Hrant Dink için adalet talep etmeyi sürdüren her kesim, “her canlının yaşam hakkına saygılı, çok dilli, çok kültürlü, çok renkli bir toplum olarak yaşamak istiyor.”

Hrant Dink’in katledilişini eşi Rakel Dink, Sebat Apartmanı’nın balkonunda yaptığı konuşmasında, yaşanan adaletsizliklere ve eşitsizliklere vurgu yaptı.

‘Umudu Söndüren Olmayalım!’

Hrant Dink'siz '15 Eksik Yıl'“15 yıl oldu. O günün çocukları büyüyorlar. Çözemediğimiz her sorunu onların omuzlarına yıkıyoruz. Sorunun sahibi de sebebi de biz değilmişiz gibi cepheye çocukları, gençleri sürüyoruz. Oysa bizim kanlı mirasımız olmasa, tüm dünyadaki akranlarıyla, tüm farklılıklarıyla başka bir gelecek hayali kurabilir ve gerçekleştirebilirler. Şu geçmişin kilidini açalım da özgür kalsın acı dolu ruhlar…”

“Bu topraklarda yükselen her itiraza ‘dış güçler’ dediler. Doğru, sizin içiniz onların dışıdır… Terör dediler, şu dediler, bu dediler. Ey yöneticiler, gerçekten adil mi karar verirsiniz? Doğru mu yargılarsınız insanları? Seni andığımız her 19 Ocak’ta seni ve diğerlerini hatırlatmaya çalıştık… Sesin kulağımızda sözümüz söz.”

Dink ”Her şeye rağmen umudu söndüren olmayalım. Seni toprağa verirken buradan yükselen isyan ve itiraz sesi susmadı, susmayacak… Bir gün yine birleşip sel olup akacaklar.” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Hrant amcam için, Adalet için, Barış içinde bir Türkiye için mücadele edeceğim.

Hrant Dink öldürüldüğünde 5 yaşında olan ve 15 yıldır anmalara gelen Nazım Özgün Afşin, anmada yaptığı konuşmasında ayrımcılığın ve ötekileştirmenin olmadığı bir toplum özlemini dile getirdi.

“Aklım erdiğinden beri 19 Ocak’ta bir söz verdim. Daima tutacağım; Unutmam, asla vazgeçmem. Hrant amcam için, Adalet için, Barış içinde bir Türkiye için mücadele edeceğim.”

‘Hafıza Yetersiz!’

Ümit Kıvanç tarafından çekilen ve 15. yıl anmasından önce gösterime açılan Hafıza Yetersiz filminde, Hrant Dink’i hedef haline getiren tutkusuna tanık olabilir, onu kendi sesinden Türkiye ve dünya hayalini dinleyebilirsiniz. Film, Hrant Dink’e ve onun sözüne yaşam alanı tanımayan ‘sistem’in nerelerde ‘hata verdiğini’ gözler önüne seriyor. Filmi buradan izleyebilirsiniz. Filmi, İngilizceErmeniceAlmanca ve Fransızca altyazılı izlemek isterseniz bu bağlantılardan izleyebilirsiniz.