Mardin’de Türkiyeli ve Suriyeli Kadınlar Birlikte Sabun Üretiyor

Şükran Ekonomik ve Tarımsal Kalkınmayı, Sosyal Gelişimi Destekleme Derneği, Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü desteğiyle Mardin’de Suriyeli ve Türkiyeli kadınlar için sabun üretimi kursları düzenliyor. Kurslara katılan kadınlar Topraktan Tabağa Kooperatifi işbirliğiyle istihdam imkanı da buluyor.

Şükran Ekonomik ve Tarımsal Kalkınmayı, Sosyal Gelişimi Destekleme Derneği’nden Aylin Karahan, dernek bünyesinde istiridye mantarı, Mardin’e has Sorgül buğdayı üretimleri ve arıcılık gibi tarım projeleriyle kadınlar için istihdam oluşturmaya çalıştıklarını belirtiyor.

Ziraat Mühendisi Rengin Amakyılmaz da dernek bünyesinde yürüttükleri Ev Sahibi Topluluklar ve Suriyeli Mültecilerin Tarım Bilgilerinin Arttırılması ve İstihdama Katılması projesi kapsamında Mardinli kadınlarla Suriyeli kadınların birlikte Halep sabunu ürettiklerini ifade etti. Halep sabunu üretimi projesiyle kadınlar için istihdamın yanı sıra Suriyelilerin ülkelerine döndüklerinde savaş sebebiyle duran üretimi yeniden canlandırabilmesini hedeflediklerini belirten Amakyılmaz, projenin ikinci fazında 30 kursiyere sabun üretimi eğitimi verileceğini anlatıyor. Sabun üretiminde Derik zeytinyağı, bıttım yağı ve Hatay’dan getirilen defne yağı kullandıklarını, katkı maddeleri olmadan organik yöntemlerle sabunların üretildiğini belirten Amakyılmaz, üretilen sabunların Topraktan Tabağa Kooperatifi aracılığıyla satışa sunulduğunu ve böylece kadınlara istihdam imkanı sunulduğunu ifade ediyor. Şükran Derneği’nin eski bir Mardin evini restore ettirerek yaptığı atölyede; kadınlar teorik eğitimin ardından birlikte sabun üretimine başlıyor. Üretilen sabunlar, kuruduktan sonra paketlenip satışa sunuluyor.