Seçim Haberciliğinde Sosyal Medya Verisi Eğitimi

Türkiye Avrupa Vakfı, AB desteğiyle 2021 Aralık'tan bu yana yürüttüğü SahNe (Sahte Haberler ve Nefret Söylemiyle Mücadelede Erken Uyarı Sistemi ) projesi kapsamında düzenlediği Medya ve Veri Bilimi Eğitimleri'ne devam ediyor. Çevrim içi medyada nefret söylemi ve dezenformasyonla mücadelede veribilimi temalı eğitimlerden ikincisi: 'Seçim Haberciliği’nde Sosyal Medya Verisi' eğitimi 13 Mart 2024’te 10:00-16:00 saatleri arasında TGS Akademi’nin Şişli ofisinde gerçekleşecek.

Detaylı bilgi ve başvuru için projenin sosyal medya hesapların ve web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Eğitim Programı: 

10:00 – 11:00 : SAHNE Projesi Tanıtımı, Yapay Zeka ile Çevrimiçi Nefret Söylemi ve Dezenformasyon Tespiti  Eğitmen: Uygar Altınok, Atilla Yardaş 

11:00 – 11:15 : Ara

11:15 – 12:30 : Seçim Sürecinde Yanlış Bilgi, Dezenformasyon ve Olgu Kontrolü | Eğitmen: Mehmet Şafak Sarı

12:30 – 13:30 : Öğle Molası

13:30 -14:30 : Seçim Sürecinde Dijital Hikaye Anlatıcılığı ve Veri Görselleştirme | Eğitmen: Emre Kızılkaya

14:30-14:45: Ara

14:45-15:45: Kapanış

Kimler Başvurabilir?

Yerel,ulusal ve dijital basın mensupları/gazeteciler, bağımsız gazeteciler, içerik üreticileri bu eğitime başvurabilir. Katılımcılar, proje kapsamında geliştirilen yapay zeka öğrenmesine katkıda bulunabilir ve proje kapsamında toplanan verilere erişebilir, telifi karşılığında içerik üretebilirler.

Nasıl Başvuru Yapılır?                                                                                

 Web sitesinden, başvuru formunu doldurarak başvurabilirsiniz.

Sahte Haberler ve Nefret Söylemi ile Mücadelede Erken Uyarı Sistemi (SAHNE) Projesi 

Sahte Haberler ve Nefret Söylemiyle Mücadelede Erken Uyarı Sistemi (SAHNE) projesi, nefret söylemi ve sahte haberlerin olumsuz etkilerine karşı kamuoyunu ve ilgili paydaşları bilgilendirmek amacıyla erken uyarı mekanizmaları geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Proje kapsamında;

(i) Dezenformasyon ve sahte haberleri, ayrımcı dili ve çevrimiçi nefret söylemini tespit etmek için bir erken uyarı sistemi geliştirilirken aynı zamanda gazeteciler, içerik üreticileri, sivil toplum kuruluşları gibi ilgili paydaşların bilgi doğrulama, medya etiği ve kapsayıcı dil konularında kapasitelerini arttırmak için faaliyetler gerçekleştirilecektir.
(ii) Politikaları ve karar vericileri bilgilendirmek için sahte haberleri, nefret söylemlerini ve olası şiddet içeren çatışmaları tespit etmek için sosyal medyayı izleyerek erken uyarı sistemi geliştirilecektir.
(iii) Dezenformasyon ve yanlış/eksik bilgilendirme, sahte haber ve nefret söylemi konularında çevrimiçi eğitimler vererek gençlerin medya okuryazarlığını geliştirmektir. Gençler için atölye çalışmaları gerçekleştirmek ve özgür ifade alanı/ortamı oluşturmayı hedeflenmektedir.