Yerel Seçimlere Giderken: Sivil Toplum Ne Yapıyor?

22 Kasım 2023
Yazının belki de sonunda söylemem gerekeni en baştan söyleyeyim istedim: Pek de bir şey yapmıyor. Seçimlere dört aydan kısa bir süre kalmışken seçimler birçok toplumsal grup ya da yapıda olduğu üzere daha sivil toplumun tam olarak gündemine girmiş değil. Sivil Sayfalar ekibi olarak Haziran ayında İstanbul, geçtiğimiz Ekim ayının sonunda da Diyarbakır’da gerçekleştirdiğimiz etkinliklerden edindiğim izlenimle bu cümleleri kurma 'haddini' kendimde buluyorum.

İstanbul etkinliğini gerçekleştirdiğimizde genel seçimleri geride bırakalı çok olmamış, hala seçime dair tecrübeyi konuşma heyecanının yine de yüksek olduğu bir dönemden geçiyorduk. Bu toplantıda konu yerel seçimlere tam gelememiş olsa da genel seçimden öğrenilenlerle sivil topluma düşen ödev az buçuk ortadaydı: Geç kalmamak, var olan gündeme eklenmeyip kendi gündemini siyasetin gündemine dahil etmeyi becermek.

Ekim ayının sonunda Diyarbakır’da gerçekleştirdiğimiz etkinlikteyse yerel seçim gündeminin baskın olarak konuşulabiliyor olmasına karşın toplumun birçok farklı kesiminde yaygınlaşan seçime mesafelenme kendini hissettiriyordu. Diyarbakır’da bu gündeme düşen “kayyum” gölgesi de kendisini belirgin bir şekilde gösteriyordu. Diyarbakır’da yerel seçimler aslında “göstermelik” ve sonrasında halkın iradesinin kolaylıkla görmezden gelinebileceği bir seçim olması açısından daha da anlamını yitiriyordu. Buna rağmen tartışmanın yine Diyarbakır’da şimdiye kadar gerçekleştirdiğimiz tüm etkinliklere benzer şekilde oldukça yapıcı olduğunu söylemek mümkün. Finalde geldiğimiz nokta: Seçimin bağlayıcı bir rolü olmasın, bir şeye karşı çıkmaya değil alternatifleri inşaya odaklanalım.

Her ne kadar ikinci ortak nokta ilkine mesafeli gibi görünse de aslında ikisinde de benzer bir hassasiyet olduğunu söylemek mümkün: Sivil toplumun var olan gündeme eklemlenmesi, bu gündemin içerisinde savrulması sivil topluma da dolayısıyla Türkiye’nin demokrasisine de iyi gelmiyor. Sivil toplum yerel seçim süreçlerinin içerisinde ya da değil, inşaya odaklanan, kendi tespit ettiği özgün sorun alanlarına yönelik çözüm önerileri ve modeller geliştirdiği tanımına bağlı kalarak hareket ettiğinde herkes için çok daha faydalı bir süreç işliyor. Yerel seçim süreçlerinde aktif olmak ve kendi gündemini buraya taşımak da yollardan biri olabilir, ancak bu yolla mesafe gün geçtikçe açılıyor. Bu konuda halihazırda çalışma yapan kurumların diğer kurumlara onları harekete geçiren ihtiyaçları anlatmalarına daha çok ihtiyaç var. Bu ihtiyacı karşılamak üzere bu süreçte faaliyetlerini aktif bir şekilde devam ettiren sivil toplumun haber ve içeriklerine Sivil Sayfalar’da yer vererek destek olmayı hedefliyoruz.

FES logoBu içerik Friedrich-Ebert-Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği desteği ile hazırlanmıştır ve derneğin görüş veya tutumunu yansıtmaz. Sayfadaki içerikten sadece Sivil Sayfalar sorumludur.’