13. AB İnsan Hakları Kısa Film Yarışması Başvuruları Açıldı

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu'nun, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi yıldönümü vesilesiyle, her yıl düzenlediği AB İnsan Hakları Kısa Film Yarışması'nın bu yılki eylem çağrısı 'İnsan Hakları İçin Harekete Geç'. Delegasyon, reddedilemez ve devredilemez insan haklarına dair düşüncelerinizi film aracılığıyla aktarmaya davet ediyor.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, dünyanın her yerinde hepimizin sahip olduğu çok çeşitli temel insan hak ve özgürlüklerini belirleyen bir önsöz ve 30 maddeden oluşur. Beyanname, vatandaşlık, yaşanılan yer, cinsiyet, ulusal veya etnik köken, din, dil veya başka herhangi bir durum gözetilmeksizin haklarımızı düzenler. “İnsanlık ailesinin tüm üyelerinin doğasında bulunan haysiyetin ve eşit ve devredilemez hakların tanınmasının dünyada özgürlük, adalet ve barışın temeli olduğunu” vurgular.

Bu yıl 10 Aralık’ta İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 75. yıl dönümü kutlanacak. Bu yılki İnsan Hakları Günü’nün eylem çağrısı “İnsan Hakları İçin Harekete Geç” (#StandUp4HumanRights).

Amatör ve profesyonel yönetmenler başvurularını 1 Kasım 2023 saat 18:00’e kadar çevrimiçi yapabilirler. Herhangi bir türde ve teknikle çekilebilecek bu kısa filmler 3 ila 10 dakika uzunluğunda olmalıdır. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu aynı zamanda, kısa film yönetmenlerini toplumsal cinsiyet eşitliği ve iklim krizi konularında da düşünmeye teşvik etmeyi sürdürüyor.

Yarışmaya başvuran filmler bir ön elemeye tabi tutulacak olup İnsan Hakları kategorisi için seçilecek 10 film, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği kategorisi için 5 ve İklim Eylemi kategorisi için 5 film, esas jüri tarafından değerlendirilmek üzere finale kalacak.

Ödüller:

-Birincilik Ödülü       Fujifilm X-T5 Siyah + XF16-80mm Kit

-İkincilik Ödülü            Fujifilm X-T4 + XF16-80mm Kit

-Üçüncülük Ödülü     Fujifilm X-S10 Siyah + XF16-80mm Kit

-Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ödülü Fujifilm X-T4 Gümüş + XF18-55mm

-İklim Eylemi Ödülü   Fujifilm X-T4 Gümüş + XF18-55mm

Son başvuru: 1 Kasım 2023

Detaylı bilgi ve başvuru için tıklayın