Göç Araştırmaları Derneği: ‘Dina için Adalet’

Göç Araştırmaları Derneği, 26 Mart’ta Filyos Çayı’nda ölü bulunan 18 yaşındaki Karabük Üniversitesi öğrencisi Gabonlu Dina'nın ölümünün ardındaki sis perdesinin bir an önce aydınlanması için kamuoyuna çağrıda bulundu. 

Gabon uyruklu 18 yaşındaki üniversite öğrencisi Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga’nın bedeni geçtiğimiz hafta Filyos Çayı’nda bulundu. Dina annesiyle son konuşmasında Karabük’te kötü muamele gördüğünü ve şehri terk etmek istediğini söylemişti. Dina’nın şüpheli ölümü araştırılırken uluslararası öğrenciler Dina’ya adalet için seferber oldu. Dina’nın ölüm nedeninin açıklığa kavuşması için ailesi ve arkadaşları internet üzerinden imza kampanyası başlattı. Kampanyaya buradan ulaşabilirsiniz. 

İmza kampanyasını başlatan Solange yaptığı açıklamada, “Ben de Gabon asıllıyım. Irkçılık ve Cinsiyetçilik yüzünden bir kız kardeşimizi, bir kızımızı, bir arkadaşımızı kaybetmemizi kabul etmiyorum” dedi.

Gabon Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği, Dışişleri Bakanlığı’ndan soruşturmanın gelişmeleri hakkında bilgilendirme talebinde bulundu. Gabon Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği’ni temsil eden Avukat Kerim Bahadır Şeker, bu davanın takipçisi olacağını ve bütün emarelerin aydınlığa kavuşması için elinden geleni yapacağını belirtti.

Bu soruşturma Fransa’da yaşayan Afrika kökenli gruplar tarafından da takip edilirken, Dina İçin Adalet (#justicepourdina) etiketiyle bir sosyal medya kampanyası başlatıldı.

Olayın bir an önce aydınlatılmasını talep eden Göç Araştırmaları Derneği (GAR), Dina İçin Adalet kampanyasının takipçisi olmaya devam edeceklerini belirtti.