Türkiye’nin Sivil Sesleri 30 Eylül’de Ankara’da Buluşuyor

Türkiye’nin dört bir yanından sivil toplum örgütleri 30 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında Ankara’da, TED Üniversitesi’nde Sivil Sesler Festivali'nde bir araya geliyor.

Daha iyi bir dünyanın mümkün olduğunu düşünenler, değişim için hayal kuranlar, birlikte değiştirmek için yola çıkanlar Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonunun desteğiyle Sivil Toplum Geliştirme Merkezi Derneği (STGM) tarafından düzenlenecek olan Sivil Sesler Festivali’nde buluşacak. 

“Mademki değişim istiyoruz, o zaman güçlü olmalıyız” sloganıyla iki gün sürecek festival yurt içi ve yurt dışından konuklarla sivil toplumun gündemine giren konuların konuşulacağı paneller, sivil toplum örgütlerinin düzenlediği atölyeler, etkinlikler, çeşitli sergiler ve sahne performanslarına ev sahipliği yapacak. 

Dünyayı Örgütlenerek İyileştirmek Mümkün mü?

Festivalde iki ana panelle sivil toplum masaya yatırılacak. İlk gün sivil toplum hakkındaki gerçekler ve mitler “Dünyayı Örgütlenerek İyileştirmek / Sivil Toplum: Mitler ve Gerçekler” , ikinci gün ise sivil toplumun daha iyi bir dünya inşasında güncel olarak ne yapabileceği “Bugün Alanda / Sokakta Güçlü Olmak / Sivil Toplum: Tarihsel Olanaklar ve Güncel Fırsatlar” başlığında konuşulacak. 

Türkiye’nin Sivil Sesleri Bu Festivalde 

Kadın haklarından çocuk haklarına, kent haklarından hayvan haklarına, LGBTİ+ haklarından dijital haklara kadar pek çok farklı başlıkta çalışma yürüten sivil toplum örgütünü bir araya getirecek olan festivalde iki gün boyunca tüm etkinlikler ücretsiz ve herkese açık düzenlenecek.

250’ye yakın sivil toplum örgütünün katılacağı festivalde iki gün boyunca atölyeler, paneller, oyunlar, film gösterimleri çeşitli performanslar yer alacak.

Festival kapsamında düzenlenecek atölyelerde dijital güvenlik, yaşlılara yönelik şiddet ve ihlaller, güvenli ilişkiler, çocuk katılımı, kamusal mekanların tasarımı, hak temelli habercilik, cinsiyet eşitliği konuşulacak. Bunların yanında festivalde film gösterimleri de yapılacak. Kentlerde betonlara inat yeşeren bostanlardan Türkiye’deki öğrenci mücadelesine, Domlardan hayatlarını ellerine alan kadınlara kadar farklı hikayeler festivalde seyircileriyle buluşacak. 

Kurtuluş Parkı Atölyelere Ev Sahipliği Yapacak

Ankara’nın en önemli yeşil alanlarından Kurtuluş Parkı da festivalde farklı etkinliklere ev sahipliği yapacak. Cinsiyet Eşitliğini İzleme Derneği’nin düzenleyeceği “Sokağın Cinsiyeti” etkinliğinde katılımcılar seçilen rotalarda yürüyerek izlenimlerini kayıt altına alacak. 

Eşpedal Derneği ise tandem bisiklet sürüşü ile festivalde yer alacak. Kurtuluş Parkı’nda yapılacak sürüşte engelli bireylerle engeli bulunmayan bireyler arasındaki yol arkadaşlığı tandem bisiklet aracılığıyla anlatılacak. 

Atölyeler için Kayıtlar Başladı

Festival kapsamında çeşitli sivil toplum örgütlerinin düzenleyeceği atölyeler için de çevrim içi kayıt alınacak. Festivaldeki etkinlikleri buradan inceleyebilir ve atölyelere kayıt yaptırabilirsiniz. 

Herkesin Kapsandığı Erişilebilir Bir Festival 

Bu yıl beşincisi düzenlenen Sivil Sesler Festivali toplumsal cinsiyet eşitliği, çocuk hakları ve erişilebilirlik başlıklarında bu alanlarda çalışma yürüten sivil toplum örgütlerinin desteğiyle kurgulandı.

Çocukların ihtiyaçlarının ve güvenliğinin gözetildiği;  toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde kurgulanan festivaldeki etkinliklerde Türkçe işaret dili tercümanları da bulunacak. Görme engellilere ise betimle desteği sağlanacak.  

Festival kapanışı ise DJ Nihal Sandıkçı performansı ve Eda Baba konseriyle olacak.

Festivalle ilgili detaylı bilgi için ezgi@stgm.org.tr adresinden iletişime geçebilir ya da  554 971 5520 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.