‘Nefret Söylemi ve Hedef Göstermelerin Önüne Geçilmeli’

Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği’ne açılan iki ayrı davadan biri olan 'derneğin feshi' davası İstanbul 18’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde bugün görüldü. Duruşma öncesi Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yapan Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği Dayanışma Grubu, 'nefret söylemi ve hedef göstermelerin önüne geçilerek derneğin bir an önce güvenli bir şekilde çalışmalarına devam edebilmesini talep ettiklerini' söyledi.

Duruşma öncesi Çağlayan Adliyesi önünde yapılan açıklama şöyleydi: “Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği, 15 yıldır Tarlabaşı’nda yaşayan çocukların ve kadınların bir araya gelebilecekleri güvenli alanlar kurarak hak temelli bir sosyal hizmet modeli uygulamak ve sanatla iç içe birlikte üretmeyi ve ortak yaşama kültürünü geliştirmek amacıyla çalışıyor ancak son bir senedir sistematik ve yoğun bir şekilde bazı medya kuruluşları tarafından hedef gösterilmesini takiben, bugün susturulma ve kapatılma tehdidiyle karşı karşıya. Derneğin, ancak kendisini hedef gösteren medya yoluyla haberdar olabildiği kapatma davasının gerekçesi, derneğin ‘kanuna ve ahlaka aykırı hale geldiği’ iddiasıdır. Senelerdir yaptığı her türlü faaliyette çocuğun üstün yararı ilkesini önceleyen bir derneğin kanuna ve ahlaka nasıl aykırı geldiği sorusunun cevabı ise dosyada mevcut değil. Çünkü TTM için böyle bir olasılık dahi mümkün değil.”

Kısa sürede yaşanan bu gelişmeler, Türkiye’de ifade ve örgütlenme özgürlüğüne yönelik saldırıların ardı ardına gelen kapatma davaları ve finansal olarak faaliyette bulunamaz hale getirme çabaları ile yeni bir aşamaya geldiğini gözler önüne sermekte.

‘Derneğin Bir An Önce Güvenli Bir Şekilde Çalışmalarına Devam Edebilmesini Talep Ediyoruz’

Grup açıklamanın devamında şunları söyledi: “Geçen bir aylık sürede yine bazı kesimlerin sistematik hedef göstermeleri sonucu ve yine ‘kanuna ve ahlaka aykırılık’ gerekçesiyle Türkiye’nin pek çok farklı ilinde kadın cinayetlerinin son bulmasına yönelik yaptığı çalışmalarla bilinen Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği’ne de kapatma davası açıldı. Hemen akabinde de tam 50 senedir özellikle eğitim olanaklarından yoksun çocuklarla çalışan Nesin Vakfı’nın da hesaplarına el konulduğunu öğrendik. Kısa sürede yaşanan bu gelişmeler, Türkiye’de ifade ve örgütlenme özgürlüğüne yönelik saldırıların ardı ardına gelen kapatma davaları ve finansal olarak faaliyette bulunamaz hale getirme çabaları ile yeni bir aşamaya geldiğini gözler önüne sermekte. Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği’ne açılan davaların düşürülmesini ve derneğe yönelik nefret söylemi ve hedef göstermelerin önüne geçilerek, derneğin bir an önce güvenli bir şekilde çalışmalarına devam edebilmesini talep ediyoruz. Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği bizimdir, kapatılamaz”

Karar

Mahkeme, dernek hakkında soruşturma olup olmadığına dair İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne ve valiliğe yazı yazılmasına karar verirken bakanlıkların müdahale taleplerini sonra değerlendireceğini söyledi. Sonraki duruşma 2 Kasım 2022’de görülecek.