Tarlabaşı Toplum Merkezi Kapatılma Tehditi Altında!

Tarlabaşı Toplum Merkezi (Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği), hakkında açılan iki farklı dava ile kapatılma tehdidi altında. 'Derneğin amacının gerçekleşmesinin olanaksız hale geldiği' gerekçesiyle açılan davanın ilk duruşması, 14 Nisan 2022 tarihinde; 'hukuka ve ahlaka aykırılık' gerekçeleriyle derneğin feshi davası ise 18 Mayıs 2022 tarihinde görülecek. Dernek 10 Mart 2022'de düzenleyeceği çevrimiçi toplantıda sivil toplumun desteğini bekliyor.

Derneğin STK’lara ilettiği metinde şu ifadelere yer veriliyor;

“Hepinizin bildiği gibi 25 Haziran 2021’den bu yana basında ve sosyal medyada hakkımızda çeşitli karalama ve hedef gösterme haberleri yapılıyor. Bu haberler gerekçe gösterilerek Haziran-Eylül 2021 arası çeşitli denetimlerden geçtiğimizi sizlerle paylaşmıştık.

Bu denetimlerin sonucu olarak, 05.10.2021 tarihinde İstanbul Valiliği tarafından İstanbul 8. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde “Derneğin amacının gerçekleşmesinin olanaksız hale geldiği” gerekçesi ile derneğin kendiliğinden sona erdiğinin tespit edilmesi talepli dava açıldığını öğrendik. Bu davanın ilk duruşması, 14 Nisan 2022 tarihinde görülecek.

Geçtiğimiz hafta ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın düzenlediği davaname ile İstanbul 18. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde “hukuka ve ahlaka aykırılık” gerekçeleriyle derneğin feshi davasının açıldığını öğrendik. Bu davanın ilk duruşması 18 Mayıs 2022 tarihinde görülecek. Söz konusu davada Savcılık’ın faaliyetten alıkonulmaya ilişkin tedbir talebi mahkeme tarafından kabul edildi.

Süreci avukatlarımızla birlikte takip ediyoruz.

Haberlere karşı kamusal bir açıklama yapmamayı, nefret söylemini yeniden üreten bir sarmalın ve şiddet ortamının parçası olmamayı tercih ettik. Fakat artık hem kamuoyunu bilgilendirmek hem de paydaşlarla olası dayanışma imkanlarını görüşmek için duyuru da yapacağız.

Tarlabaşı Toplum Merkezi toplumsal cinsiyet eşitsizliği, ayrımcılık ve yoksulluğun son bulduğu bir dünyayı mümkün kılmak için 15 yıldır mücadele ediyor, mücadelesine de devam edecek. Ve biliyoruz ki yeryüzündeki tüm çocuklar ve kadınlar için; hepimiz için böyle bir dünya mümkün!

Tüm bu süreci konuşmak adına, 10 Mart Perşembe günü saat 18.00 sizlere aktarım yapmak ve dayanışma imkanlarını konuşmak adına online bir buluşma yapmak istiyoruz.”

Destek vermek ve toplantıya katılmak isteyen sivil toplum aktörleri iletisim@tarlabasi.org adresine mail ile ulaşabilirler.