‘2021 Hak ve Özgürlüklerin Korunması ve Savunulmasının Daha da Zorlaştırıldığı Bir Yıldı’

Susma Platformu'nun 2021 yılını kapsayan sansür ve otosansür raporu, sivil toplumun üzerindeki artan baskıları savuşturmayı ve baskılara karşı dayanışmayı örgütleyerek çalışmayı sürdürdüğünü tespit ediyor. Raporda yer alan verilere göre, 2021 yılında hak ve özgürlüğün korunması ve savunulması için çalışan STK'ların var olma şartları daha da zorlaştırıldı.

"2021 Hak ve Özgürlüklerin Korunması ve Savunulmasının Daha da Zorlaştırıldığı Bir Yıldı'120’den fazla katılımcıyı içeren Susma Platformu’nun 1 Ocak ve 31 Aralık 2021 dönemini kapsayan “Türkiye’de Sansür ve Otosansür: Ocak 2021 Aralık 2021” başlıklı raporuna göre, birçok sivil toplum örgütü kendi alanlarında faaliyet yürütürken bir yandan sivil toplum üzerinde artan baskıları savuşturmaya, bu baskılara karşı dayanışmayı örgütlemeye devam etti.

Rapor, sanatsal ifade özgürlüğü, basın-yayın ve medya özgürlüğü, barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı gibi birbiriyle kesişen birçok hakkın ve özgürlüğün korunması, savunulması vizyonuyla çalışan sivil toplum oluşumlarının var olma şartlarının daha da zorlaştırıldığı bir yılın geride kaldığını tespit ediyor.

Bununla birlikte, bütün bu olumsuz gelişmelere karşın, 2021 yılında raporda yer bulan örnekler, “sözünü söyleyebilen, hak savunuculuğunun, dayanışmanın ve mücadelenin içinde yer alan sivil toplum örgütlerinin hafızası ve deneyimi” açısından umut verici olarak nitelendiriliyor.

Raporda 2021 yılının sansür ve otosansür verileri:

  • Gazetecilik,
  • Müzik,
  • Sinema
  • Televizyon ve İnternet Yayıncılığı
  • Tiyatro
  • Yayıncılık
  • Diğer Sansür Vakaları şeklinde bölümler halinde inceleniyor.

Raporun tümüne buradan ulaşabilirsiniz.