Kazdağı Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan’a 51 Bin İdari Para Cezası Kesildi

Edremit Kaymakamlığı'nın Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği'nde yürüttüğü denetimler kapsamında, derneğin bazı yükümlülüklerini eksik yerine getirdiği gerekçesiyle, Başkan Süheyla Doğan şahsında 51.730 TL idari para cezası kesildi. Dernek, astronomik seviyedeki cezanın sebebini 'durdurmayı başardıkları pek çok ekokırım projesi nedeniyle bazı odakların hedefi haline gelmek' olarak açıkladı.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Edremit Kaymakamlığı tarafından yapılan denetim sonucu verilen idari para cezasına Sulh Ceza Hakimliği’ne itirazda bulundu.

Derneğin konuya ilişkin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“…Denetim elbette olmalı. Hiçbir itirazımız yok. Veremeyecek hiçbir hesabımız da yok. Tüm faaliyetlerimiz ve kayıtlarımız şeffaf. Ancak denetimin amacı mutlaka bir hata bulmak ve cezalandırmak olunca uyarı ile ihtar ile düzeltilebilecek ufak tefek işlemler ne yazık ki astromik cezalara ve savcılığa yapılan suç duyurularına kadar geldi. Alındı belgelerinin bazılarında TCK NO’ların yazılmasının unutulması, karar defterinde karar no’larının her sene 1’den başlatılmış olması, online sistemden beyan edilmesi gereken bir meblağın geç beyan edilmesi gibi nedenlerle dernek başkanımız Süheyla Doğan’a 51.730 TL idari para cezası kesildi.”

‘Birçok Ekokırım Projesini Durdurmayı Başardık. Bu Nedenle Bazı Odakların Hedefi Haline Geldik!’

Derneğe kesine cezanın “astronomik” düzeyde olmasının gerekçelerine dair ise şu tespitler öne çıktı:

“Bazı lobilerin yazdırdığı aşikar olan, derneğimizin, dernek başkanımızın ve üyelerimizin itibarını sarsıcı ve kişilik haklarına saldırı niteliğindeki mesnetsiz yalan haberlerin ardından, açık bulmak amacıyla yapılan denetim sonrası kesilen bu astronomik cezalar ve suç duyuruları kesinlikle kabul edilemez. İdari para cezaları için Sulh Ceza Hakimliği’ne gereken itirazımızı yaptık. Adli ceza için ifademizi verdik. Ayrıca uğradığımız haksızlık ve itibarsızlaştırma için tazminat davası hakkımız saklı olmak üzere yalan haber için noter aracılığıyla tekzip metni gönderdik. Ancak halen yayınlanmayan tekzip metnimizin mahkeme aracılığı ile yayınlanması için de dava açacağız.

2012 yılından bu yana aralıksız bir şekilde ekoloji mücadelesi veren derneğimiz, hem bölgemiz hem de ülke çapında saygın bir sivil toplum örgütüdür. Hem alanlarda hem de hukuksal olarak verdiğimiz mücadele ile başta altın madenciliği ve termik santraller olmak üzere bir sürü ekokırım projesini durdurmayı başardık. Bu nedenle de bazı odakların hedefi haline geldik.”

Buna ek olarak, Dernek Başkanı Süheyla Doğan,  Edremit Kaymakamlığı tarafından Cumhuriyet Savcılığı’na yapılan suç duyurusu nedeniyle ifadesi alınmak üzere Küçükkuyu Karakolu’na çağrıldı. İfadeye çağrılma gerekçesi ise şu:

“Derneğimiz Ayvacık’ta meydana gelen deprem sonrası doğal afetlerin etkisini incelemek ve dayanışmak üzere köy ziyaretleri gerçekleştirmişti. Tanıştığımız köylü kadınlardan birisinin çocuklarının ayaklarının donduğunu ve kışlık bot ihtiyaçları olduğunu söylemesi ve destek istemesi üzerine derneğimiz yönetim kurulu kararı ile dernek bütçesinden 100’ün üzerinde çocuğun bot ihtiyacını karşılamıştı. Son derece insani olan ve bir kez yapılan bu destek, görevlilerce ‘Derneğin tüzüğüne aykırı faaliyet olarak’ altın bulmuş gibi bir sevinçle ayrı bir ceza gerekçesi olarak Cumhuriyet Savcılığı’na suç olarak bildirildi. Cezası da 50 günden az olmamak üzere adli para cezası… Karakolda ifademizi verdik.” 

Derneğin açıklamasının detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.