İzmir Sinema Ofisi, Görsel İçerik Üretimi İçin İzmir’de Kolaylaştırıcı Oluyor

“Sinema Ofisi olarak bir hayalimiz var; İzmir’de geçen bir hikâye değil, buraya has, buradan çıkan bir senaryo, mutfağından bütün olarak çıkan işler yapmayı hedefliyoruz." İzmir’de gerçekleşen film yapım projelerinde kolaylaştırıcılık rolünü üstlenen İzmir Sinema Ofisi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı ve İzmir Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Tunç Soyer öncülüğünde hayata geçirilen Sinema İzmir Projesi ile film yapımları ve görsel içerik üretimleri yapmayı amaçlıyor. İzmir Sinema Ofisi Koordinatörü Gülen Gözkara Saygı ile projeye dair konuştuk.

Sizi tanıyabilir miyiz?

Gülen Gözkara Saygı Ben 10 yılı aşkın süre İzmir Kısa Film Festivali’nin yaratıcı ekibinde yer aldım. Daha sonra İzmir Kısa Film Festivali’nin halkla ilişkiler koordinatörlüğünü yürüttüm. Bu festival sayesinde çok güçlü bir network edindim. Dünyanın her yerinden yönetmenler, yapımcılar ile dostluklar-iş ilişkileri kurdum. Bu süre zarfında İzmir’e gelen ulusal ve uluslararası pek çok film projesinde, sanat yönetmeni, koordinatör, organizatör ve danışman olarak yer aldım. Tüm bu ilişkilerimin bana kattıklarıyla birlikte 2019 yılından beri İzmir Sinema Ofisi’nin koordinatörlük görevini üstleniyorum. Bunların yanı sıra 2 çocuk annesiyim. Annelik ve kadının kariyer gelişimi çizgisini bir arada yürütmeye çalışıyorum. Toplumsal cinsiyet kalıp yargılarına karşı, sanatın ve özellikle de sinemanın iyileştirici gücüne inananlardanım. Bu yüzden bu işe böylesine gönül verdim. Kısaca kendimi böyle tanımlayabilirim.  

İzmir Sinema Ofisi hakkında bilgi verir misiniz?

İzmir Sinema Ofisi, İzmir’de gerçekleşen film yapım projelerinde kolaylaştırıcılık rolünü üstlenmek, bir irtibat ve koordinasyon noktası oluşturmak üzere İzmir Vakfı çatısı altında kuruldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı ve İzmir Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Tunç Soyer öncülüğünde hayata geçirilen Sinema İzmir Projesi ile film yapımları ve görsel içerik üretimi (dizi, video, dijital platformlara yönelik içerikler, reklam) için İzmir’in cazibesini daha da arttırmayı amaçlıyoruz. Genel hatlarıyla İzmir Sinema Ofisi’nin misyonu bu şekilde.

İzmir Sinema Ofisi’nin geçmiş dönem çalışmaları nelerdi ve gelecek dönem planları nelerdir? 

İzmir Sinema Ofisi olarak 2019 yılından beri film, dizi ve dijital içeriklere yönelik pek çok projeye çözüm ortaklığı yaptık. Bunlardan bazılarını örnek verecek olursam;  Star Tv’de yayınlanan Sevgili Geçmiş dizisi. İlk olarak bu projeye destek olduk. Oradaki olumlu ve olumsuz etkiler bize referans oldu ve daha sonra Fox Tv’de yayınlanan Son Yaz dizisine ev sahipliği yaptık diyebilirim. Çeşme Belediyesi, Valilik, Emniyet Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi’yle rahat çalışabilmesi için ara yüz olduk. Cast destekleri, resmi izinlerin alınması gibi konularda yardımcı olduk. Bunun karşılığında da sette İzmir’deki kişilerle çalışılmasını önerdik. Bu öneri sonucunda 105 Gültepeli, Son Yaz dizisinde figürasyon rolünde oynadılar. Pandemi dönemini düşünürsek, bu durum o 105 kişiye ilaç gibi geldi. Sonuçta ek gelir kazanmış oldular. Öte yandan buraya kurulan set, İzmir esnafına da doğrudan kazanç kapısı oluyor.  Bu açıdan da hemşerilerimize destek sağladığımızı düşünüyorum. Sonrasında Exxen’de yayınlanan Hükümsüz dizisinde kendimizi güncelleyerek bir yol haritası çıkarttık. Neleri nasıl yapmamız gerektiğini artık biliyorduk. Bu doğrultuda Hükümsüz ekibine destek verdik. İzmir’in pek çok güzel semtinin ekrana taşınmasına aracılık ettik. En son projemiz ise The Swimmers… Bu uzun metraj sinema filmi, Netflix yapımı uluslararası bir projeydi. The Swimmers filmi ile dış yapımların nasıl olduğunu anlamış olduk. Bu yüzden bizim için ve İzmir açısından yeri ayrı. Gelecek dönemde ise, İzmir’de steril bir sinema endüstrisi kurma hedefimiz var. Şehirdeki 5 üniversitemiz ve dokuz tane ilgili bölümde okuyan öğrencilerimizi düşünerek hareket planı çıkarıyoruz. 

Kolaylaştırma, keşfetme, destekleme ve birleştirme hedefleriniz hakkında neler söylemek istersiniz?

Bu dört başlık bizim tam olarak ne yaptığımızı özetliyor aslında. Nasıl kolaylaştırıyoruz? Film, TV dizisi, müzik klipleri ve reklam filmlerinin İzmir’de çekilmesi için kolaylaştırıcı bir irtibat noktası olmayı hedefliyoruz. Mekân keşiflerine yardımcı oluyoruz.  Senaryolara uygun çekim mekanı tespitinde ve izin süreçlerinde rehberlik ediyoruz. Teknik ekipman, kostüm, konaklama, lojistik, catering vb. konularda çözüm üreterek çekim süreçlerine destek oluyoruz. Saklı kalmış güzelliklerimizi barındıran doğal mekanları ve mimari dağarcığımızı kayıt altına alan bir envanter çalışması ile İzmir’in tüm cazibesini ortaya koymayı hedefliyoruz.  Öte yandan İzmir’de bir sinemacılık camiasının oluşumu için gerekli faaliyetleri sürdürmek ve öncü rol üstlenmek de hedeflerimiz arasında. Tüm bunların yanında gençlerimizi ve bu sektöre gönül veren İzmirlilere de alan açmak istiyoruz.  Üniversitelerin ilgili bölümlerinde eğitim gören öğrencilerimizin kariyerlerine İzmir’de devam etme şansı sunacak bir ekonomik hareketliliği şehrimize taşımak da hedeflerimiz arasında. 

Etkinlik ve projelerinizi planlarken neleri göz önünde bulunduruyorsunuz ve faaliyetler sırasında nelerle karşılaşıyorsunuz?

Öncelikle İzmir’e ne katacağı önemli. Turizminden İzmir’in beyaz perdeye ne şekilde yansıyacağına kadar projelerin içeriklerini ve kalitelerini tabii ki göz önünde bulunduruyoruz. Çekim takvimleri ve bütçe planı belirlenmiş olan projeler olmasını önemsiyoruz. Destek almış projeler önceliklerimiz arasında oluyor. Çünkü destek alması projenin güvenilirliğini de gözler önüne seren ayrıştırıcı bir unsur. Daha sonra proje ekibiyle, workshoplarda tanıştığımız yetenekli sinema öğrencilerini bir araya getirerek genç sinemacıların profesyonelleşmelerini sağlıyoruz.  Bu faaliyetlerimiz esnasında şehrin sinemayla ilgili eksikliklerini keşfedebiliyoruz. Bir film ya da dizi projesi hayata geçirilirken tüm aşamalarını ve tüm inceliklerini yakından takip etme şansımız oluyor. Buna göre bir ihtiyaç listesi oluşturabiliyoruz. Sahada olarak işin mutfağını öğreniyoruz. 

Yoğun ülke gündemi göz önüne alındığında çalışmalarınızı yürütürken motivasyonunuzu nasıl koruyor ve hedeflerinize erişebilmek için nasıl bir yol izliyorsunuz?

Bu noktada en büyük motivasyon kaynağımız İzmir. İzmir’in de beyaz perdede kalıcı olması. Bu şehir hep bir turne ayağı gibi görülmüş ya da geçiş noktası. Fakat bu şehir kendine has bir kimliği olan bir yer aslında. İzmir’in kendi hikâyelerinin olması, bu şehrin başrolde olması fikri bizim itici gücümüz. İkinci sırada ise gençler geliyor. Gençlerin hevesleri, enerjisi, hayalleri ve gelecekle ilgili hedefleri bizim en büyük motivasyonumuz. 

İzmir’de sinema alanında çalışma yapmanın avantaj ve dezavantajları nelerdir?

İzmir’de sinema yapmanın avantajları hiç şüphesiz coğrafi güzellikleri ve tarihi geçmişi. İzmir bir liman kenti, görsel ve mimari açıdan güzelliklerinin yanı sıra pek çok kültürü içinde barındıran bir kent. Doğal bir ışığı var. İklimi yumuşak, insanları da öyle. Dezavantajları ise şehir henüz büyük prodüksiyonlara hazır değildi fakat biz ihtiyaçlara göre buradaki sektörü de esnafı da şehrin yaşayanını da set kültürüne hazırlıyoruz. Örnek vermek gerekirse buradaki bir catering firmasını, set cateringi nasıl olmalı’ya hazırlıyoruz. 

Eklemek istedikleriniz…

Proje desteklerimizi sürdürürken Sinema Ofisi olarak başka bir hayalimiz daha var. O da şu; İzmir’de geçen bir hikâye değil, buraya has, buradan çıkan bir senaryo, mutfağından bütün olarak çıkan işler yapmayı hedefliyoruz. Yani İzmirli bir yönetmenin, İzmirli senaristler ve İzmirli oyuncularla bir araya geldiği, ekipçe İzmir’e ait projelerin de büyük resimde yer alabilmesini hedefliyoruz diyebilirim.