Hayvan Hakları Yasa Teklifi İtirazlar Dikkate Alınmadan Komisyondan Geçti!  

Yıllardır çıkarılması için mücadele verilen Hayvan Hakları Yasası taslağı, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda kabul edilerek Meclis Genel Kurulu’na sevk edildi. İlk gün Komisyon çalışmalarında yer alan STK'lar ve hayvan hakları savunucuları hazırlanan rapora uygun şekillenmeyen teklifin hayvanları korumaktan uzak teklif ve iyileştirme içermediği uyarısını sürdürdü.

Hayvan hakları alanında çalışan sivil toplum aktörlerinin yıllardır çıkması için mücadele ettiği 18 maddelik yasa teklifi, dün ve bugün yapılan Komisyon görüşmesinin ardından kabul edilerek TBMM’ye sevk edildi. Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin dün TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda başlayan görüşmeleri STK’ların katılımı ve itirazları ile başladı. Bugün ise Komisyon’a STK temsilcileri alınmadı ve görüşmeler basına kapalı yapıldı. 

Kanun teklifi ile ilgili STK’ların itiraz ettiği öncelikli konulardan biri, isminin “Hayvan Hakları” değil “Hayvanları Koruma Kanunu” olması idi.  Sadece bu detayın bile hayvanları “mal” olarak gören anlayışın terk edilmediğini gösterdiğini söyleyen STK’ların teklifte diğer itiraz ettikleri konu “hayvanlara cinsel istismar” yerine “hayvanlarla cinsel ilişki” ifadesinin yer alması. Hayvan haklarının ihlal edilmesi durumunda öngörülen cezaların caydırıcılıktan uzak olduğunu söyleyen hayvan hakları savunucuları, daha ağır yaptırımların uygulanmasını da talep etti. 

Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin Meclise sevki ve görüşmeleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerinde hızlandırıldı. 4. yargı paketi görüşmelerinin tamamlanmasının ardından,    TBMM’in hafta sonu mesai yapması ve teklifi kabul etmesi bekleniyor.

Komisyon görüşmelerinde muhalefetin ve STK’ların itirazları ile değişiklik önerileri kabul edilmezken, sadece bir önerge kabul edildi ve teklife eklendi. Eklenen önerge ile hayvan hakları alanında medya organlarına kamu spotu yayınlama sorumluluğu getirildi. 

Hayvanlara Adalet Derneği, Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin bir değerlendirme yazısı yayınladı. Yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Teklife STK’ların yönelttiği itirazların detaylarını da buradan inceleyebilirsiniz. 

Hayvanların Haklarının Korunması İle Hayvanlara Eziyet Ve Kötü Muamelelerin Önlenmesi İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu Raporu’na ise bu bağlantıdan erişebilirsiniz.