Meclis Komisyonu’ndan Çekilen CHP’li Vekiller: ‘Figüran Olmayı Reddediyoruz’

TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Araştırılması Komisyonu’ndan çekilen CHP milletvekilleri, komisyonun İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını meşrulaştırma girişimi olduğunu savunarak, “Bu tiyatroda figüran olmayı reddediyoruz” dedi.

Komisyondan çekildiklerini açıklayan CHP’li Vekiller Meclis’te basın toplantısı düzenledi. CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, komisyona çok eşliliği ve 15 yaşında çocukların evlenmesini savunan, çocuk haklarını koruyan Lanzorette Sözleşmesi’ni tartışmaya açan, 6284 sayılı [Ailenin Korunması Ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair] Kanun’un kaldırılması konusunda talepler yönelten kişilerin davet edildiğini söyledi. Komisyon çalışmalarının “tiyatroya dönüştürüldüğünü” belirten Taşçıer, “bu kurguya itiraz ederek çekildiklerini” kaydetti.

Komisyonda en başından beri “ben yaptım oldu” anlayışıyla hareket edildiğini; davet edilecek kişilerle ilgili görüşlerinin dinlenmediğini belirten Taşçıer, toplantılarda komisyonun mantığına uymayan bir şekilde soru sormalarına da izin verilmediğini açıkladı. Toplantılarda fikirlerinin ifade edilmesine izin verilmediğini belirtti: “Hatta Aile Bakanı Derya Yanık’ın sorularımızın tümüne cevap verme yönündeki isteğine karşın, Başkan sürekli araya girerek karşılıklı müzakereyi kesmeye ve toplantıyı bir an önce bitirmeye dönük çaba sergiledi. Özellikle İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili sorularımızı geçiştirmeye, her defasında, konukların cevap vermemesi için telkinde bulunmaya çabaladı”

“Lanzorette Sözleşmesi’ni Tartışmaya Açan Kişiler Davet Edildi”

Komisyonun “İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını meşrulaştırma planıyla yürütüldüğünü” ifade eden Taşçıer, kendileri açısından bardağı taşıran son hamlenin çocuk yaşta evliliği ve çok eşliliği savunan kişilerin davet edilmesi olduğunu söyledi. “Cumhur İttifakı’nın ajandası, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını meşrulaştıracak bir zemin yaratmaktır. Hatta belki de kadınların var olan haklarından daha da geriye gidilmesine, çocuk istismarının suç olmaktan çıkarılmasına, 15 yaşında evliliğin önünün açılmasına, aile arabuluculuğu adı altında şiddet gören kadınları barışmaya zorlama yolları oluşturmaya, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Lanzorette Sözleşmesi’nden de çekilmeye giden bir süreci başlatmaya da zemin hazırlamaktır.”

Bu ajandanın içinde yer almak istemedikleri ve müzakere ortamı varmış gibi gösterilen tiyatronun figüranı olmak istemedikleri için çekildiklerini belirten Taşçıer, “Biz CHP olarak bu komisyonda daha fazla bulunmanın, kadın mücadelesine destek değil, zarar vereceğini düşünüyoruz. Her zaman olduğu gibi, Meclis’te, sokakta ve hayatın her alanında kadının eşitlik ve özgürlük mücadelesini vermeye devam edeceğiz. Örgütlü kadın hareketiyle birlikte verdiğimiz bu mücadele, biz kadınların yılmaz kararlılığıyla mutlaka ama mutlaka başarıya ulaşacaktır” dedi.

‘42 Milyon Kadının Yaşam Çığlıklarına İtibar Edilmedi’

Komisyon üyesi CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin de komisyonda İstanbul Sözleşmesi’ni hedef gösterenlere itibar edildiğini; ancak sözleşmeyi savunan kadınların taleplerine itibar edilmediğini söyledi. “42 milyon kadının yaşam çığlıklarına itibar edilmedi.”

Sahin, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına ilişkin Danıştay’a yapılan iptal başvurusunun zaman kısıtına rağmen hala değerlendirilmediğini hatırlattı. “Sözleşmeden doğan 3 aylık süre Danıştay tarafından bilinmesine ve 1 Temmuz’a 7 gün kalmasına rağmen ‘yürütmeyi durdurma’ istemli iptal başvuruları da maalesef henüz sonuçlandırılmamıştır. Yürütmeyi durdurma kararı, telafisi imkansız sonuçlar doğurmaması için öncelikle ve ivedilikle alınması gereken bir karardır.”

CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, komisyonun kamu kurumlarını aklama komisyonu gibi çalıştığını kaydetti. “Sunum yapması için komisyona davet edilenler, komisyon üyelerine hakaret etme, had bildirmeye yeltenme cüretini dahi gösterebildi. Komisyona davet edilen, bizlerle samimi önerilerini paylaşanların görüşlerinin dikkate alınmamasını ise umut kırıcı bulduğumuzu belirtmek isteriz.”

İyi Partili Şenol Sunat da Çekildi

İyi Parti Ankara Milletvekili Şenol Sunat da aynı gerekçelerle komisyondan istifa etti. Sunat, istifa dilekçesinde, “İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma kararının yürürlüğe gireceği 1 Temmuz 2021 tarihi ve Danıştay’a yapılan müracaatların halen bir karara bağlanmadığı göz önüne alındığında, bu komisyonun içinde yer almamın toplum ve özelliklede kadın vicdanında yeri olmadığını düşündüğümden, meclis araştırma komisyonundan ayrıldığımı bilgilerinize sunarım.” dedi.