“Siyasetin Krizi Aşması İçin Sivil Toplum Sürece Dahil Edilmeli”

01 Haziran 2021
Sivil toplum siyaset ilişkilerini konuştuğumuz DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, siyasetin içinde bulunduğu krizden çıkmanın ancak sivil toplumun sürece dahil edilmesiyle mümkün olabileceğini söylüyor.

Siyasetin içinde bulunduğu krizin birkaç açıdan görünür olduğunu belirten Ekmen, “İktidar – muhalefet arasındaki iletişimin sıfır olduğu bir düzlemdeyiz. ‘Ya bendensin ya düşmansın’ bakış açısının hakim. Siyasetin içinde olduğu krizin bir başka vechesi, devlet kurumlarının siyasi iktidarla aynı hizada olması, bunu genelkurmay, polis teşkilatı ve yargıyı kapsayarak söylemek yanlış olmaz.” dedi.

Ekmen, sivil toplum ve siyaset ilişkileri açısından krizin değil bir yokluk halinin olduğunu vurgulayarak, “Bir kriz değil bir ‘yokluk’ hali mevcut. Neredeyse bütün örgütler çekilmiş durumda. Bunun sebebi hakim egemen sistemin yarattığı korkudur.” diye konuştu.

“Tıpkı devlet kurumlarının iktidarla eşitlenmesi gibi milliyetçi, muhafazakar, dindar mahallenin sivil toplumunun durumunu da ayrıca değerlendirmek gerek.” diyen Ekmen, orada da tamamen siyasi sisteme entegre olmuş bir yapı oluştuğunu kaydediyor. Pandeminin Türkiye’nin içinde bulunduğu kriz durumunu belirginleştirdiğini de vurgulayan Ekmen, “Türkiye bir kriz hali yaşıyor. Bu pandemide maske dağıtamamaktan aşı sürecini yönetememeye, eğitimden ekonomiye, yargıya kadar gidiyor. Sivil toplum da bu krizin bir parçası. Dolayısıyla Türkiye’de topyekün bir siyasi iktidar değişikliği gerçekleşmeden ve bahsedilen sorunlara çözüm üretecek öneriler sunulmadan bu durum iyileşemez.” diye konuştu.