“Kazdağları Hemen Boşaltmalı ve Rehabilite Edilmeli!”

Kazdağları Ekoloji Platformu, Alamos Gold şirketi yetkilisinin “Kazdağları'nda altın madenini çıkarmaya yasal olarak haklarını olduğunu ve 3-4 ay daha bekleyebileceklerini” ifade etmesine ilişkin açıklama yaparak, şirketin ruhsatının sonra erdiğini ancak yanlış bilgilerle kamuoyunu yanıltmaya çalıştığını ve Kirazlı bölgesinin acilen rehabilite edilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Kazdağları Ekoloji Platformu tarafından yapılan açıklamada, Alamos Gold’un yerli iştiraki Doğu Biga Madencilik A.Ş.’nin yetkilisi Ahmet Şentürk’ün DW Türkiye’ye yaptığı açıklamada, ‘Kirazlı’nın yok olan orman ekosisteminin görüntü ile doğaya meta olarak bakan zihniyete’ dikkat çekiliyor. Alamos Gold’un ruhsat hukukunun 13 Ekim 2019’da bittiği kaydedilen açıklamada, bu nedenle orman izinlerinin de iptal edildiği, bölgenin artık Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uhdesinde olduğu belirtiliyor:

“Maden Kanunu’nun 24. Maddesinin değişik 2. fıkrasında, “Süre uzatım talebinin uygun görülmesi hâlinde en geç ruhsat süre sonundan itibaren bir ay içinde işletme ruhsatının süresi, işletme ruhsatının süresinin bitim tarihinden itibaren uzatılır. Ruhsat süresi dolan ruhsat sahalarında maden işletme faaliyetleri yapılamaz.” hükmü yer almaktadır.” deniyor ve uzatılmayan işletme ruhsatı hukuksal varlığını kaybettiği söyleniyor.

Kazdağları Ekoloji Platformu

“Şirketin Maden Ruhsatının İptal Edildiği Acilen Açıklamalı!”

Kazdağları Ekoloji Platformu’nun açıklamasında ayrıca, şirket yetkilisinin “Kirazlı’nın Kazdağları olmadığını” iddiasına karşı, bilim insanlarının Kazdağları’nın sadece milli parktan ibaret olmadığını ve Kirazlı’yı da içine alan bir dağlar silsilesi ve bir bütüncül bir ekosistem olduğunu belirttiklerine işaret ediliyor.

Kirazlı’nın da bir parçası olduğu Kazdağları’nın en fazla 8-10  yıl sürecek  madencilik projeleri için  feda edilemeyeceği, bölgenin tarım ve turizm geliri ve sağladığı istihdam madenciliğin sağlayacağı gelir ve istihdamdan kat kat fazla olduğu ifade edilen açıklamada, Kirazlı Altın Madeni Projesine ve Kazdağları’nın yüzde 79’unu kaplayan tüm diğer madencilik projelerine karşı yıllardır verilen mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceği belirtiliyor ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın “ruhsatın iptal edildiğini ve şirketin ruhsat hukukunun kalmadığını acilen açıklaması.” çağrısında bulunuluyor.

Açıklamanın tümüne buradan ulaşabilirsiniz.