TBMM’de Kanun Teklifi Gösterilmeyen Hayvan Hakları Yasası Toplantısı

Sivil Sayfalar, Kültürhane Mersin ve ÇİTTA Çukurova İnsan Tohum Toprak Atölyeleri iş birliği ile hazırlanan Caretta Ekolojik Ahval’in bu haftaki programında hayvanların deneylerde kullanılmasına son verilmesini amaçlayan Deneye Hayır Derneği’nin kurucuları, Türkiye’nin önde gelen hayvan hakları savunucuları Yağmur Özgür Güven ve Tolga Öztorun ile 11 Mart’ta TBMM’de 50’ye yakın hayvan hakları savunucusunun katılımıyla gerçekleşen toplantının hemen ertesinde Hayvan Hakları Yasası’nın son durumunu konuştuk. 

Hayvan Hakları Yasası’nın gelişimine dair süreç ile TBMM’de gerçekleşen son toplantıyı şu şekilde özetliyor Deneye Hayır Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yağmur Özgür Güven: “2014 Şubat’ında bu sürece çok benzer bir durum yaşandı. Yürürlükte olan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun revizesi gündeme geldi. 4 ay süren görüşmeler sonrasında hazırlanan kanun metni ilgili yasama döneminde genel kurulda oylanmadığı için kadük oldu. Hayvana şiddeti suç değil kabahat sayan 5199 sayılı kanunun yetersizliği de birçok defa şiddet haberleri ile gündeme geldi. Bunun akabinde 2019 Mayıs’ında beş siyasi partinin ortak önergesi ile TBMM’de Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu kuruldu. Altı aylık çalışmanın ardından komisyonun 34 maddelik raporu aynı yıl Ekim ayında meclise sunuldu. Aradan 510 gün geçti ve nihayet 11 Mart Perşembe günü Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu Başkanı Mustafa Yel, komisyon üyesi Serap Yahşi Yaşar, AK Parti Grup Başkan Vekili Özlem Zengin ve aynı zamanda veteriner hekim olan Tarım Orman Köy İşleri Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç ev sahipliğinde bir toplantı düzenlendi TBMM’de. Toplantı öncesi AK Parti’nin kanun teklifini görme talebimiz karşılanmadı. Birçok hayvan hakları savunucusu bu talebi toplantı süresince yinelemesine karşın sorularımızın açık yüreklilikle yanıtlanacağı belirtildi sadece. Yasama süreçlerinde yer alan herkesin bildiği gibi kanun maddelerindeki bir kelime, bir bağlaç bile hayvanların yaşamında çok olumsuz bir etkiye sebep olabiliyor. İçeriğine dair bir bilgimiz olmadan 9 saate yakın süren kanun teklifine ilişkin toplantının çıktılarını ise Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu’nun paylaşımından inceleyebilirsiniz. Bundan sonraki süreçte bir hafta, on gün içerisinde Cumhurbaşkanı tarafından imzalanan tasarı Tarım Komisyonu’na geldikten sonra tekrar görüşülmeye başlanacak.” dedi.

Şu an yürürlükte olan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda hayvanlara yönelik şiddet eylemlerinin kabahatler kanunu kapsamında ele alınarak şiddet uygulayanlara hapis yerine para cezası verilmesini eleştiren ve yeni yasa ile bu durumun değiştirilmesinin önemine vurgu yapan Deneye Hayır Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Öztorun, “Caydırıcılığı sağlamak için hayvan hakları savunucuları olarak bu gibi durumlarda elbette hapis cezasının gelmesine ihtiyacımız var. Hukuk sisteminde belli bir sürece kadar hapis cezaları için erteleme durumu da bulunuyor. Bunları da öngörerek çıkartılması gerekiyor yasanın. Hayvanların refahını gözeterek bir yasa çıkartılmalı. Ben eldeki kuş, daldaki kuştan daha iyidir diyemiyorum. Hayvan hakları savunucuları olarak tam olarak bize ait olan bir yasanın çıkmasından yanayız” şeklinde konuştu.

Programın son bölümünde geçtiğimiz yıl Yeni İnsan Yayınevi’nden çıkan “Hayvan Deneyleri: Hayvanlar Bizim İçin mi var?” kitabına dair bilgilendirmede de bulunan Yağmur Özgür Güven; Deneye Hayır Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Uzman Doktor Oğuzcan Kınıkoğlu ile birlikte yazdıkları kitabın bu konudaki Türkçe olarak yazılmış ilk kitap olduğunu, 12 yıl önce bu konuyla ilgilenmeye başladığında bulabildiği tek Türkçe kaynağın deneyi uygulayan kişiler tarafından kaleme alındığı için hayvan haklarına dair hiçbir detay barındırmadığını, tüm geliri deneylerde hayvanların kullanılmamasına yönelik mücadeleye bağışlanacak kitabın bu anlamda önemli bir ihtiyacı gidereceğini umduğunu belirterek sözlerini noktaladı.