“Çocuklar İçin Psikososyal Destek Uygulama Rehberi” Yayınlandı

Hayata Destek Derneği, çalışmak zorunda bırakılan çocuklar için, üç farklı yaş grubuna hitap eden psikososyal aktivite rehberini çevrimiçi olarak yayınladı.

Hayata Destek Derneği, çalışmak zorunda bırakılan çocukların gelişimlerini desteklerken, onlara oyun temelli bir psikososyal destek sağlamak amacıyla bir rehber geliştirdi. Özel olarak çocuk işçiliğine odaklanan, daha genel anlamda da çocuk koruma alanında çalışan kurumlar için faydalı bir kaynak olmasını hedefleyen rehbere çevrimiçi ortamdan ulaşılabiliyor.

Uzm. Psk. Dan. Ayşe Şule Çağlar tarafından hazırlanan ve Hayata Destek Ruh Sağlığı ve Psikososyal Destek Sektör Yöneticisi Özlem Çolak tarafından son haline getirilen rehberin uzun bir adı var: ‘Psikososyal Destek Uygulama Rehberi: Çocuk İşçi olarak Çalışan veya Çalışma Riski Altında Olan ve/veya Örgün Eğitime Erişemeyen Çocuklar için Psikososyal Destek Programı’.

Dört kitapçıktan oluşan rehber, 6-89-13 ve 14-18 olmak üzere üç farklı yaş grubu için hazırlandı. Çocuklar için bol hareketli etkinliklerin yer aldığı rehber, ince ve kaba motor becerileri ve zihinsel beceri gelişiminin yanı sıra kendine saygı duyma, duygularını ifade etme ve diğerleriyle ilişki kurma gibi soyut kavramları da geliştirmeyi amaçlıyor.

Rehber setinde etkinliklere yer veren bu üç kitapla birlikte, psikososyal destek çalışmalarının daha verimli şekilde uygulanması amacıyla teorik arka plan bilgilerine yer veren bir kitapçık da bulunuyor. UNICEF Türkiye ve Hayata Destek Derneği’nin çocuk işçiliği ile mücadele kapsamında yaptığı iş birliğinin ürünü olan kitaptaki etkinlikler, 2018 Ekim–2019 Nisan tarihleri arasında Hayata Destek’in beş sahasında pilot olarak uygulandı. Adana, Hatay, Şanlıurfa merkez, Şanlıurfa, Viranşehir ve Diyarbakır’da çocuklarla yapılan psikososyal destek etkinliklerinin sonucunda, saha ekiplerinin sağladıkları geri bildirimler üzerinden rehber son haline getirildi.

Rehber setine bu sayfada yer alan ‘Kitaplarımız’ bölümünden ulaşabilirsiniz.

Ayrıca kısıtlı sayıda basılan rehberlere ulaşmak isteyen çocuklarla çalışan kurumlar ya da okullar,  info@hayatadestek.org adresine bu taleplerini iletebilir.