Hayata Destek’ten Çocuk Güvenliği Uygulama Rehberi

Hayata Destek Derneği, çocuklarla çalışan kurumlara çocuk güvenliği konusunda bir yol haritası sunmayı amaçlayan, çocuk güvenliği mekanizmalarıyla ilgili pratik bilgiler veren Çocuk Güvenliği Uygulama Rehberi’ni yayınladı.

Hayata Destek Derneği ve Terre des Hommes (TDH) Almanya iş birliğinde yürütülen, kurumların çocuk güvenliği kapasitelerinin güçlendirilmesini amaçlayan projenin çıktısı olan rehber, çocuk güvenliği konusunun anlaşılmasına zemin hazırlayacak bilgileri ve örnek uygulamaları içeriyor.

Türkiye’de çocuklarla doğrudan ya da dolaylı olarak temas halinde çalışan sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları ve çocuk güvenliği konusunda kapasitelerini artırmak için kişiler için hazırlanan Çocuk Güvenliği Uygulama Rehberi, kurumların çocuklar için daha güvenli hale gelmesine yardımcı olmak ve çalışanların çocuk güvenliği uygulamalarını hayata geçirmelerine destek sağlamayı amaçlıyor.

Rehberde, çocuk katılımı, çocuk koruma ve çocuk güvenliği gibi kavramların açıklandığı ‘Çocuk Güvenliği Anlamak’ bölümünün yanı sıra, kurumların çocuk güvenliğini uygulaması için izlemeleri gereken standartlar ve standartların etkin kullanılabilmesi için kolaylaştırıcı yol haritaları yer alıyor. Bunların yanında Türkiye’den çocuk güvenliği konusunda iki iyi uygulama örneği de rehberde paylaşılıyor.

 

Hayata Destek’te Çocuk Güvenliği

Çocuk güvenliği en genel anlamıyla bir kurumun, kendi çalışmaları, çalışanları, ya da kurum aracılığıyla çocukla temasa geçen kişilerin meydana getirebileceği potansiyel risklerden çocuğu korumasıdır.

Hayata Destek, 2015 yılından beri çocuk güvenliği konusunda hem diğer kurumların dış kapasitesini hem de kendi kurumsal iç kapasitesini artırmak için çalışmalar yürütüyor, eğitimler veriyor. Çocuk güvenliği standartlarını iş süreçlerine entegre ediyor; her dernek çalışanının çocuk güvenliği davranış kuralları eğitimi almasını sağlıyor. Yanı sıra toplum merkezlerinde çocuk güvenliği önlemlerinin geliştirilme sürecinde çocukların katılımını sağlıyor, çocukların desteği ile risk analizi ve risk azaltma önlemleri belirliyor; etkin bir geri bildirim ve şikâyet mekanizması oluşturuyor ve çocuklarla paylaşıyor.