Gediz Deltası UNESCO Doğa Mirası İlan Edilsin

Türkiye’deki 312 Önemli Doğa Alanı’ndan biri olan Gediz Deltası, flamingoların tüm dünya nüfusunun %10’nuna ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda bir Önemli Kuş Alanı olan bu benzersiz sulak alan, UNESCO Dünya Mirası olmaya aday. Gediz Deltası’nın yerelde, bölgede yaşayanlarla birlikte korunmasını sağlamak amacıyla “Gediz Deltası Birlikteliği” projesi tamamlandı. Gediz Deltası’nda gözlemlenen kuşlar ve bölgenin bitki örtüsü hakkında bilgi veren portal.gedizdeltasi.org web sitesinin hazırlandığı Gediz Deltası Birlikteliği, desteklerinizi bekliyor.

Doğa Derneği’nin, tüm Akdeniz Havzası’ndaki en önemli sulak alanlarından birisi olan Gediz Deltası’nın korunması amacıyla yürüttüğü çalışmalar kapsamında Avrupa Birliği Sivil Toplum Diyaloğu desteğiyle gerçekleştirdiği “Gediz Deltası Birlikteliği” projesi, online olarak düzenlenen kapanış toplantısıyla sona erdi. Proje kapsamında hayata geçirilen çalışmalardan biri, Gediz Deltası’nda gözlemlenen kuşlar ve bölgenin bitki örtüsü hakkında detaylı bilgi veren bir web sitesi yer alıyor. portal.gedizdeltasi.org adresi üzerinden ulaşılabilen web sitesinde ayrıca, Gediz Deltası’nda kuş gözlemciliği yapılabilecek alanların rotalarına ve deltayla ilgili haberlere yer veriliyor.

Gediz Deltası Birlikteliği çalışması yanı sıra, dünyanın farklı yerlerinde benzer sulak alan ekosistemlerinde gerçekleştirilen doğa koruma deneyimlerinin paylaşılmasına, deltanın korunması için çalışan ve deltada yaşamını sürdürmekte olan paydaşların deneyim ve bilgi aktarımına olanak tanıdı.

Gediz deltası 1İzmir’in UNESCO Adayı

Gediz Deltası, İzmir şehri içerisinde yüzlerce canlı türünün ve bölgede yaşayan binlerce insanın yaşam alanı olma özelliği taşıyor. Ayrıca, UNESCO’nun Dünya Mirası kriterlerini sağlıyor ve alanın UNESCO Dünya Mirası ilan edilmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından gerekli başvurular yapılmış bulunuyor.

Murat Dağı’ndan doğan Gediz Nehri’nin on binlerce yıl içerisinde İzmir Körfezi’ne biriktirdiği alüvyonlarla oluşan Gediz Deltası, eşine az rastlanır bir sulak alan. Nüfusu 4 milyonu aşan bir metropol olan İzmir şehrinin içerisinde yer alan Gediz Deltası, yüzlerce kuş türünün gözlemlenebileceği, içerisinde çakal, tilki, yaban domuzu, porsuk, su samuru, saz kedisi gibi memeli türlerinin yaşadığı oldukça değerli bir doğal alan. Türkiye’deki 312 Önemli Doğa Alanı’ndan biri ve flamingoların tüm dünya nüfusunun %10’nuna ev sahipliği yapıyor.

Bilim İnsanları, Doğa Korumacılar ve Araştırmacılar Bir Araya Geldi

“Gediz Deltası Birlikteliği” projesinin kapanış toplantısında ise Türkiye ve Fransa’dan 59 bilim insanı, doğa korumacı ve araştırmacı online olarak bir araya geldi. Deltanın korunması için hazırlanan kısa filmin de gösterildiği kapanış toplantısında, Gediz Deltası’nın korunması için gelecekte yapılacak olan çalışmalar ve birliktelik fırsatları konuşuldu.

Koruma Çalışmalarına Destek Veren Web Sitesi ve Aplikasyon

Proje kapsamında Gediz Deltası’nda yaygın olarak gözlemlenen kuşlar ve bölgenin bitki örtüsü hakkında detaylı bilgi veren portal.gedizdeltasi.org web sitesi, Gediz Deltası’nda kuş gözlemciliği yapılabilecek alanların rotalarına ve deltayla ilgili haberlere yer veriliyor.

Android ve iOS işletim sistemli telefonlar için bir aplikasyonu da bulunan sistem üzerinden, deltadaki tehditlerin de anlık olarak yetkililerle paylaşılmasına olanak tanıyan bir sistem aracılığıyla, deltayı ziyaret edenlerin koruma çalışmalarına destek olması sağlanıyor.

Gediz deltasıGediz Deltası Birlikteliği Koruma Çalışmalarına İlham Verdi

Türkiye’deki uluslararası öneme sahip sulak alanlardan birisi olan Gediz Deltası’nın korunması sürecinde “Gediz Deltası Birlikteliği” projesi gibi çalışmaların umut verici olduğunu belirten Doğa Derneği Biyoçeşitlilik Araştırmaları Koordinatörü Şafak Arslan, “Gediz Deltası, İzmir şehrinin yanı başında oldukça geniş bir yüz ölçümüne sahip olduğundan şehirleşme baskısı altında.” dedi. Arslan, Gediz Deltası Birlikteliği gibi yapılan çalışmaların nihai olarak başarıya ulaşması için bölgedeki paydaşların bir arada olması şart olduğunun altını çizerek, Gediz Deltası gibi biyolojik çeşitlilik açısından dünya ölçeğinde öneme sahip, son derece değerli bir doğal alanın korunması adına büyük bir adım atıldığını, doğa koruma çalışmalarında ilgili paydaşları buluşturan bu tarz girişimlerin çoğalması gerektiğini kaydetti.

Gediz Deltası için yürütülen çalışmalarla ilgili kampanyaya buradan destek verebilirsiniz.