Pandemide Artan Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliğine Siz de SES Verin!

Küresel ve ulusal düzeyde yapılan pek çok araştırma COVID-19 salgınında kadınların toplumsal cinsiyet eşitsizliğine daha çok maruz kaldığını ortaya koyuyor. SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği, kadınların pandemi sürecinde yaşadıkları sorunları görünür kılmak amacıyla Kadın SES'i Projesi kapsamında bir kampanya başlattı. Kadın SES'i Elçileri’nin konuya ilişkin farkındalığı artırma çabasına, siz de sosyal medya paylaşımlarınızda destek verebilirsiniz.

COVID-19 salgını hayatımızın her alanında etki etmeyi sürdürüyor. Giderek artan vaka ve ölüm oranları, hastanede tedavi altına alınanlar, toplumsal yaşamda uygulanan kısıtlamalar pandeminin doğrudan görünen ve ölçülebilen etkilerini oluştururken, sürecin yarattığı olumsuz etkilerin bir kısmı henüz net olarak ortaya konulamıyor ve ölçülemiyor. İşte salgının görünmeyen, görünse de etkileri tam olarak bilinmeyen en önemli başlıklarından biri, toplumsal cinsiyet eşitsizliği.

Pandemide toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ne kadar derinleştiğini ortaya koymak için yürütülen farklı çalışmalardan biri UN Women Türkiye tarafından gerçekleştirildi. “Türkiye’de COVID-19 Etkilerinin Toplumsal Cinsiyet Açısından Değerlendirilmesi” adını taşıyan araştırmaya göre: pandemi sürecinde erkeklere göre işini kaybeden kadınların oranı  %32 daha yüksek.

  • İşveren kadınlar işveren erkeklere göre %100 daha fazla iş yerlerini kapatmak zorunda kaldı.
  • Ücretsiz izin kullanma oranı kadınlarda, erkek çalışanlara oranla  %42 daha fazla.
  • Ev temizliği ve bakım işlerinde kadınların iş yükü erkeklere oranla %65 arttı.
  • Yemek pişirme ve servis etme oranı ise %150 kat daha fazla oldu.
  • Bu süreçten kadınlar erkeklere göre duygusal ve psikolojik olarak %10 daha fazla etkilendi.

Konuya dair UNDP tarafından hazırlanan diğer bir araştırma notuna göre;

  • Salgın döneminde evde kalma tedbirleri nedeniyle erkeklerin ve kadınların ücretsiz iş yükü arttı.
  • Kadınların ücretsiz emek harcayarak yaptıkları işler, erkeklerin yaptıkların 4 kat daha fazla.
  • Ücretli ve ücretsiz toplam iş yükü açısından erkeklerin çalışma süreleri günlük ortalama 1,2 saat azaldı 4,3 saate indi; buna karşın kadınların toplam çalışma süreleri bir saat artarak günde 5,5 saate ulaştı.

Kadın SES’i Projesi ile Kadınlara SES Veren Kampanya
Gulseren_OnancSöz konusu bulguları değerlendiren SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği Kurucu Başkanı Gülseren Onanç, Kadın SES’i projesi kapsamında sosyal medyada bu duruma dikkat çekmek ve çözüm önerilerini paylaşmak için kampanya başlattıklarını açıkladı.

Operation 1325 işbirliğiyle kadınların eşitlik ve hak taleplerini yükseltmek için sosyal medyanın etkin bir şekilde kullanımı amacıyla “Kadın SES’i” projesini hayata geçiren SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği, sosyal medyada daha çok kadının aktif olmasını sağlamayı ve “Kadın SES’i”nin yükseltilmesi yoluyla karar mekanizmalarındaki kişiler üzerinde etkin olmayı amaçlıyor.

Onanç,  sosyal medyada kadın kullanıcı sayılarının ve temsiliyetinin etkili şekilde artırılması hedeflediklerini belirterek şunları söyledi: “Pandemi sürecinde kadınlar uzun yıllardır verdiği mücadele ile elde ettikleri kazanımları kaybediyor. Araştırmaların da ortaya koyduğu üzere kadınların toplam iş yükü ve ücretsiz çalışma süreleri arttı. Bu nedenle kadınlar iş yaşamından çekilmek zorunda kalıyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak üzere hükümetlerin yapması gereken tedbirler var. Sadece 8 ülke alınması gereken bu tedbirleri aldı. SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği olarak yaşanan bu sorunlara dikkat çekmek için hem kadınlara hem de erkeklere çağrıda bulunuyoruz: Ev ve bakım işlerinde yardım değil; iş bölümü yapmalıdır. Böylece erkekler hayatın her alanında toplumsal cinsiyet eşitliğinin bir parçası haline gelmelidir. Toplumsal cinsiyet kalıplarını yıkmak hem kadını hem de erkeği özgürleştirir. Sosyal medyada bu konuyu görünür kılmak için herkesi #YükseltSesiniDünyaDeğişsin etiketiyle paylaşım yapmaya davet ediyoruz. Kampanyamızla ilgili paylaşımları Twitter ve Instagram hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.”

Kadın SES’i Projesi Elçileri şu kişilerden oluşuyor: Alev Akın, Ayşegül Doğan, Banu Tuna, Burcu Karakaş, Dilara Gök, Elif Doğan, Emine Uçak, Esra Elmas,  Evrim Kepenek, Gülsüm Kav, Hülya Tanrıöver, Itır Erhart, İlayda Eskitaşçıoğlu, Mehveş Evin, Menekşe Kızıldere, Pınar Akpınar, Seren Selvin Korkmaz, Şehnaz Kıymaz Bahçeci ve Yasemin Öz.