İlke Vakfı’nın ‘Hukuk İzleme Raporu 2019’ Yayımlandı

İLKE İlim Kültür Eğitim Vakfı tarafından hayata geçirilen "Alan İzleme Raporları" projesi kapsamında hazırlanan "Hukuk İzleme Raporu 2019" kamuoyuna sunuldu. Rapor, Türkiye’nin hukuk sisteminin mevcut durumunu, kaydı tutulan sayısal veriler ve alandan paydaşların değerlendirmeleri üzerinden ele alıyor.

Yıllık periyotlarla hazırlanan Alan İzleme Raporlarının üçüncüsü olan Hukuk İzleme Raporu, hukuk alanındaki 10 yıllık değişimleri dikkate alarak 2019 yılı özelinde derinlemesine bir değerlendirme ve gelecek perspektifi sunmayı hedefliyor.

Raporun “2019 Türkiye’sinde Yargının Genel Görünümü” başlığını taşıyan ilk bölümünde, hukukun yargı ayağı ele alınıp, Anayasa ve İnsan Hakları Hukuku, İdare Hukuku, Ceza Hukuku, Uluslararası Hukuk ve Özel Hukuk alanlarına dair önemli analizler, sorun tespitleri ve çözüm perspektifleri bulunuyor. Yalnızca yargıya değil, yasama ve yürütmeye de sayısal veriler ve önemli olaylar üzerinden yer veren rapor, Türkiye’nin “hukuk bilançosunu” ortaya koyuyor.

Rapor, hukuk eğitiminin niceliksel ve niteliksel sorunlarını göz önünde bulundurarak hukuk mesleklerinin enflasyonuna ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunuyor. Özellikle hukuk eğitimine artan taleple birlikte değerlendirildiğinde önemi aşikar olan Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nın güçlü ve güçsüz yönleri de ele alınıyor. Bu bakımdan Hukuk İzleme Raporu 2019, bütüncül bakış açısıyla hukuk sistemini geliştirici öneriler getiriyor.

Raporun kamuoyuna sunulduğu Lütfi Sunar moderatörlüğündeki canlı yayın toplantısında Hafsa Nur Engeloğlu ve Necip Taha Gür raporu özetlerken Mahmut Koca ve Nihat Bulut raporun içeriğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Rapora ulaşmak için tıklayınız.

Raporun tanıtım toplantısını ise buradan izleyebilirsiniz.