Ebeveynlere Rehber: Çocuklar İçin Güvenli Youtube ve İnternet Yayıncılığı

İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Tasarımı ve Yönetimi Bölümü’nden Doç Dr.Erkan Saka, çocukların maruz kaldıkları risklere ve ailelerin alabilecekleri önlemlere yer veren “Ebeveynlere Rehber: Çocuklar için Güvenli Youtube ve İnternet Yayıncılığı” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Erkan Saka, yazısına çocukların ve gençlerin YouTube ve Reddit gibi web siteleri sayesinde neredeyse sonsuz bir içerik havuzuna erişebildiklerine, daha da kötüsü, akıllı telefonların yükselişi ve sosyal medya kültürünün bunlara her yerden erişme imkânı verdiğine dikkat çekiyor ve YouTube gibi platformların çocukların büyüme şeklini değiştirdiğini vurguluyor. Diğer bir deyişle, çocuklar yeni bilgi kaynaklarına daha fazla erişebilirlerken, bu kaynaklardan bazılarının iyi, bazılarının ise kötü olabileceğini, YouTube’da yararlı bilgileri bulmak kadar zararlı ve hatta kötü niyetli içeriğe rastlamanın da kolay olduğunu kaydediyor.

“Çocuklarınızı birçok farklı tehlikeye karşı koruma için epey bir çaba harcıyorsunuz ama her gün internet üzerinden sayısız tehdide maruz kalıyorlar. Burada avcılar, rahatsız edici içerik, kimlik hırsızlığı girişimleri ve gerçek hayatta deneyimlemelerine izin vermeyeceğiniz diğer şeyler onları bekliyor. Sarsıcı bir veri olarak şunu paylaşalım: Her 5 ABD’li gençten 1’i çevrimiçi olarak yabancılar tarafından kendilerine cinsel bir şekilde yaklaşıldığını söylüyor; sadece % 25’i bunu ebeveynlerine söylemiş. Bir ebeveyn olarak bu korkunç bir veri.”

Çocuklarınızın Youtube’da İzlediklerini Nasıl Kısıtlayabilirsiniz?

Bu sorunun cevabının basit olmadığını kaydeden Saka, bununla birlikte YouTube ve İnternet erişimini kontrol etme konusunda ebeveynlerin kullanabileceği seçeneklerin olduğunu söylüyor ve önerilerini sıralıyor:

“Ebeveynler için bir numaralı öncelik, çocuklarına kendi kendilerini çevrimiçinde korumayı ve sosyal medyayı güvenli bir şekilde kullanmayı öğretmek olmalıdır. Bir ebeveyn olarak çocuğunuzun yaptığı her şeyi her zaman izleyemezsiniz; ayrıca ergenliğin ileri yaşlarındaki gençler biraz dijital gizlilik/mahremiyet isteyebilir (ve gerçekten buna ihtiyaç duyabilir). Bunun yerine, çocuklarınıza kendilerini çevrimiçi ortamda nasıl koruyacaklarını öğretirken güvenlikleri konusunda proaktif olmaya odaklanın.”

Ebeveyn Kontrol Sistemleri

Erkan Saka, birçok modern cihaz, uygulama ve web tarayıcısının çocukların belirli içeriklere erişimini kısıtlayan ebeveyn denetimleri sunduğunu söylüyor ve anti-virüs yazılımlarının çoğunun zaten ebeveyn denetimleri içerdiğini hatırlatıyor. Bu sayede tek kurulumla iki koruma katmanı sağlandığını belirten Saka, bazı popüler seçenekleri sıralıyor:

  • Bitdefender –  Premium sürüm birçok özellikle birlikte gelir, ancak bazı özellikleri çok müdahaleci: Bu özellikler arasında bir web kamerası filtresi, etkinlik raporları, geçmiş ve uyarılar, sosyal medya ve cep telefonu izleme, IP izleme ve engelleme, SMS ve çağrı izleme, web sitesi ve uygulama engelleme ve konum izleme bulunur.
  • Norton – Bu çok bilinen program zaman, web, arama, sosyal medya ve konum denetimi, kişisel bilgilerin korunması, erişim talebi ve 10 cihaza kadar destek içerir.
  • Avast – Yukarıdaki programlara göre daha az müdahaleci.  Ebeveynler belirli web sitelerini ve anahtar kelimeleri engelleyebilir.

Yazının devamına buradan ulaşabilirsiniz.