Korona Günlerinde Özgürlük Oyunları Devam Ediyor

Pandemi günlerinde çeşitli boyutlarıyla tartışılan “özgürlük” kavramı, oyun yazarlarınca ele alınsaydı ortaya ne çıkardı? Beraberce Derneği bu sorunun peşine düştü ve Friedrich Naumann Vakfı’nın da desteğiyle, tasarımını tiyatrocu İlyas Özçakır’ın üstlendiği bir proje için kollarını sıvadı!

Bir virüs geldi, tüm alışkanlıklarımızı alt üst etti ve ne zaman biteceği bilinmeyen bir karabasanın içinde bulduk kendimizi…

Normalleri şekillendirmeye devam eden korona günlerine, henüz bugünlerin içinden geçerken, bu süreç devam ederken bakmak nasıl olurdu? Korona ve dünyadaki etkileri uzun yıllar daha konuşulmaya ve tartışılmaya devam edecek. Peki, tam da bugünlerde kaleme alınan bir tiyatro oyunu gelecek yıllarda sürecek olan tartışmalara ne bırakır?

Bu arayışa oyun yazarları Ebru Nihan Celkan, Sinan Akcan ve Çiğdem Şimşek ortak oldu ve ortaya iki oyun çıktı… Elbette fiziksel mesafe kuralları gözetilerek. 

Pandemi günlerinde gerçekleştirmeye çalışılan proje ile amaç; çevrimiçi platformların imkânlarından yararlanarak, fiziksel bir araya gelme zorluklarını aşmak, farklı coğrafyalarda yaşayan insanları bu tiyatro performansı çerçevesinde birleştirmek, bu sayede etkileşimli, çok sesli ve çok yönlü özgürlükçü bir tartışma ortamı yaratmaya çalışmak.

Proje kapsamında sergilenen ilk oyun, “EkoWasch Yıkama Kurutma Şirketi”. Oyun yazarlığını Ebru Nihan Celkan’ın üstlendiği bu oyunun oyuncu kadrosunda Ceren Taşçı ve Barış Gönenen yer aldı.

Proje kapsamında sergilenecek ikinci oyun ise, “Bulaş-ık”. Oyunun yazarlığını Çiğdem Şimşek ve Sinan Akcan üstlendi. 

Oyun, pandemi günlerinde evde kalan bir çiftin konuşmasının özgürlük tartışmasına evrilmesini ele alıyor. Uzun süreli bir birlikteliğin bıkkınlığını, tartıştıkları sanatın olanakları, denetim toplumu ve özgürlük meseleleri üzerinden hissettiren çift, çatışmalı da olsa hala fikir alışverişindedir. İlişkinin örselenmesinin gerçekteki nedenini örter biçimde başlayan tartışmaları, her zamankinden farklı olacaktır.

Okuma tiyatrosu şeklinde sahnelenecek oyunun oyuncu kadrosunda Tilbe Saran, Fatma Yüksel Sendan ve İlyas Özçakır yer alıyor. 

Çevrimiçi perde 11 Ağustos Salı günü saat: 21.00’de açılacak. Oyundan sonra bir sohbet gerçekleştirilecek.

Sevgili Seyirciler, oyunumuz başlamak üzeredir. Lütfen telefonlarınızın ve bilgisayarlarınızın sesini açınız. 

Beraberce’nin Youtube kanalına buradan ulaşabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi için: 

İlyas Özçakır

0535 259 12 95

ilyasozcakir@gmail.com