Koronavirüs Salgınında Seyahat ve Konaklama Nasıl Yapılacak?

Yeni normalin 1 Haziran itibariyle başlamasıyla yaz tatili seyahatleri de arttı. Otel işletmecisi Nurcihan Yücel Özşahin söz konusu önlemlerin nasıl hayata geçtiğini Sivil Sayfalar için anlattı. Özşahin, özellikle turizm alanında çalışan ve zincir şirketleri olmayan, aile işletmelerinin, zor bir zamandan geçtiğini söylüyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgınına yönelik alınan önlemler, 1 Haziran itibariyle gevşetilmeye başlandı. Yeni normale dönmek için atılan ilk adımlardan biri de şehirlerarası seyahat yasağının kaldırılması oldu. Haziran, temmuz ve ağustos aylarında günde ortalama 500 bin kişinin otobüs yolculuğu yapması bekleniyor. 

karayolları seyahat izniKara yolu ve hava yolu ulaşımı için alınan pek çok önlemde ortak nokta Hayat Eve Sığar (HES) kodunun yolcular için zorunlu hale getirilmesi. Virüs yayılımını takip edebilme amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından zorunlu tutulan HES kodu olmadan, yurt içi ve yurt dışı yolculuklarda uçak, tren ve otobüs bileti satışı yapılamıyor. Yolcuların hasta veya hasta temaslı olup olmadığını tespit etmek için kullanılan HES kodu SMS, e-Devlet ve Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden alınabiliyor. Kişisel araçlara yapılan yolculuklar içinse HES kodu zorunluluğu bulunmuyor. 

Otobüslerde Alınan Önlemler

Bir dizi önlemle başlayan otobüs seyahatleri için İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Türkiye Otobüsçüler Federasyonu’nun (TOF) görüşünü alarak hijyen genelgesi hazırladı. 

Söz konusu genelgeye göre otobüs firmaları kapasitelerinin yüzde 50’sini kullanacak, otogar tuvaletlerinde sabun, dezenfektan ve kağıt mendil bulundurulacak, el kurutma makineleri kullanılmayacak. Maskesiz yolculara bilet satışı yapılmayacak ve hizmet verilmeyecek. Sorumlu yönetici, personel ve yolcular için ateş ölçer bulunduracak. Personelin işbaşı öncesi ateşi ölçülecek. Yolcuların bilet satış noktalarında, servis araçlarına ve otobüslere binmeden önce temassız ateş ölçümleri yapılacak. Ateşi yüksek çıkan yolcular ve personel şüpheli durumlarda yöneticilere bilgi verilerek çalışmaları veya seyahatleri engellenecek ve yasal prosedürler işletilecek.

Personel ise maske ve yüz siperliğiyle çalışacak. Yolcu salonlarında, restoranlarda, girişlerde ve çıkışlarda oturma düzeninde sosyal yaklaşma mesafesi şartları uygulanacak. Mola yerlerinde masalar sık sık dezenfekte edilecek, kaşık çatal bıçak kapalı paket içinde servis edilecek. Mola yerlerinde masalarda tuzluk ve biberlik bulundurulmayacak. Sosyal yaklaşma mesafesi, maske, dezenfektan ve salgınla ilgili uyarılar için afiş ve panolar yer alacak. Ara duraklardan binen yolcular için aynı işlemler yapılacak.

Uçakta Alınan Önlemler

Hava yolu ulaşımı için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı’nın ortak hazırladığı bir dizi genelge yayımladı. Yeni döneme geçişte havalimanlarında yoğunluk beklenmesi nedeniyle, yurt içi ve yurt dışı uçuşlar için en az 3 saat önceden havalimanında olunmasını öneriliyor. 

Buna göre, maskesiz yolcuların havalimanlarına girişlerine izin verilmeyecek. Refakatçi zorunluluğu olmayan yolculara eşik etmek mümkün olmayacak. Yolcuların havalimanında termal kamera ve temassız ısı ölçerler ile ateşi ölçülecek ve yüksek ateşli yolcuların girişine izin verilmeyecek. Havalimanı taşımacılığı yapan servis araçlarında yolcular arasında en az 1 metrelik boşluk olması gerecek. Sosyal mesafeye uyulacak araçlara maskesiz binilmeyecek. 

Otellerde Alınan Önlemler

Sağlık Bakanlığı tarafından normalleşme süreci kapsamında hizmet verecek “Konaklama Tesislerinde Alınması Gereken Önlemler” başlıklı rehber yayımlandı. Rehberde yer alan önlemlere göre otellerde konaklayan misafirlerin kayıtlarının tam ve düzenli tutulması, vaka çıkması durumunda, vaka temaslı kişilerin doğru yönlendirilmesi gerektiğini vurgusu yapılıyor. 

Rehberde yer alan kurallar göre otellerde; oda temizliği eldivenli ellerle yapılmayacak, genel temizlik su ve deterjanla yapılacak, özellikle ellerle sık dokunulan kapı kolları, bataryalar, tırabzanlar, sık dokunulan düğmeler, telefon ahizesi, televizyon ve klima kumandası, ortak kullanım alanlarındaki tuvalet ve lavabo temizliğine özen gösterilecek, bardak ve tabak gibi ortak kullanılan eşyalar her kullanım sonrasında su ve deterjanla yıkanacak ve kullanımına kadar temiz bir ortamda saklanacak, çarşaf ve havlu gibi tekstil ürünleri ise 60-90 derece arasında deterjan ile çamaşır makinesinde yıkanacak, havuzların klor düzeylerinin mevzuatta belirlenen düzeyde uygun olacak, sauna, masaj salonları, spor salonları ve çocuk kulüpleri mümkün olduğu kadar kullanılmayacak. 

mountain LodgeOtel işletmecisi Nurcihan Yücel Özşahin söz konusu önlemlerin nasıl hayata geçtiğini Sivil Sayfalar için anlattı. Nurcihan Yücel Özşahin ve eşi Selim Özşahin, Fethiye’de Mountain Lodge isimli bir otel işletiyor. 2 yıl önce otel işletmeciliğine başladıklarını söyleyen Yücel Özşahin, özellikle turizm alanında çalışan ve zincir şirketleri olmayan, aile işletmelerinin, zor bir zamandan geçtiğini söylüyor: “Ticari açıdan şu ana kadar yaşanan kaotik durumun hemen toparlanabileceğini düşünmüyoruz.”

Seyahat yasaklarının kalkmasıyla birlikte, dış turizm olmasa bile, iç turizme yönelik önlemler alarak sezonu açıklarını belirten Yücel Özşahin, “Otele giriş çıkış saatlerini değiştirdik. Böylece hem misafirlerimiz giriş çıkışlarda yoğun yaşamıyor hem odaları daha uzun süre sterilize edebiliyoruz” diyor. 

Oteldeki 8 odanın her giriş çıkışta temizlik sonrası ayrıca dezenfekte edildiğini söyleyen Yücel Özşahin, “Misafirlerimizi Covid-19 hakkında otel olarak hangi önlemleri aldığımız aktarıyor ve onları iletişim zincirimize misafirlerimizi ekliyoruz” diye konuşuyor. 

*Habere dair Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) görüşlerine başvurulmuş ancak yoğunluk sebep gösterilerek görüş talebimiz reddedilmiştir.