Tarihte Bir İlk: Onur Haftası Etkinlikleri Online Olarak Düzenlenecek

Her yıl haziran ayı sonunda Stonewall Ayaklanması’nın yıldönümünde gerçekleştirilen Onur Haftası etkinlikleri, bu yıl Covid-19 salgını nedeniyle tarihinde ilk kez online olarak düzenlenecek. 27 Haziran 2020 olarak belirlenen ve canlı olarak yayınlanacak etkinliğe, dünyanın her yerinden insanlar evlerinden katılabilecek. 

Avrupa ve ABD’de LGBTİ+ dernekleri mayıs ve haziranda yapılacak tüm etkinlikleri ertelediklerini duyururken tarihin ilk online Onur Haftası için çalışmaya başladılar. Türkiye’de ise 28. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, bu yıl İstanbul Onur Haftası’nı online şekilde organize etmeye karar verdiklerini duyurdu.

Açıklamanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

“LGBTİ+’ların Gündeminde Ne Varsa Onur Haftası Etkinliklerinde Olacak”

Zarife Akbulut28. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi adına Sivil Sayfalar’a konuşan Zarife Akbulut, “Değişen seviyelerde karantina uygulamalarının devam ettiği günlerde bizim için onur haftasının nasıl gerçekleştirileceği en temel sorulardan biri oldu” diyerek söze başlıyor. Tarihte bir ilki deneyimleyecek olmanın heyecanı ve kaygısını yaşadıklarını belirten Akbulut, “22-28 Haziran’da internet aracılığıyla gerçekleşecek İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nda her yıl olduğu gibi LGBTİ+ ‘ların gündeminde ne varsa onu konuştuğu, arzularını örgütlediği, mesafesinin kime, neye olduğunu ölçtüğü, ruhunu arındırdığı bir etkinlik takvimi oluşturmaya çalışıyoruz” diyerek online onur haftasının detaylarını aktarıyor. 

Online Onur Haftası kapsamında panel, forum, atölye, film gösterimi gibi etkinlik önerileri organize edeceklerini anlatan Akbulut, LGBTİ+ örgütlerden, oluşumlardan ve inisiyatiflerden ve tek tek LGBTİ+’lardan etkinlik önerilerini aldıklarını belirtiyor. 

Online olarak yapılacak etkinliğin gelecek yıllardaki katılıma etkisi olup olmayacağını şimdiden söylemenin zor olduğunu belirten Akbulut, “Türkiye LGBTİ+ hareketi, geçtiğimiz otuz yıl boyunca toplumun bilincinde bir dönüşüme sebep olacak bir mücadele yürüttü. Özgür ve eşit geleceğin kurulması için verilen bu mücadeleyi, çeşitli devlet kurumlarının ve bizzat iktidarların nefret ortaklığına ve saldırılarına rağmen kitleselleştirerek devam ettirdi. En önemlisi LGBTİ+ hareketi kendi kitlesinin kırılganlıklarını bilen ve gözeten, yaratıcılığına güven duyan bir hareket olarak, bugüne dek varoluşuna dair taleplerini duyurmanın en muzip yolunu bulmaya çalıştı” diyor. 

Salgının sebep olduğu krizin özgürlük, kendi kaderini belirleme ve isteğini ifade etmede engeller yarattığını vurgulayan Akbulut, “Her zaman mücadele ettiğimiz ve etmeye devam edeceğimiz şiddeti, hiyerarşileri, baskının yapısal kökenlerini ve hetero patriyarkanın eşitsizliğini ortaya çıkarıyor ve derinleştiriyor. Egemen yapıların böylesine kırılganlaştığı bir zamanda yapılan normalleşme çağrılarına karşın Şili’de ki bir sloganın da söylediği gibi ‘Normal olana geri dönmeyeceğiz, çünkü problem olan normalin kendisiydi’” diyor. 

Öte yandan Türkiye LGBTİ Birliği Kurucu Üyesi ve Ağ Yöneticisi Muhammed ise, online yapılacak onur haftası etkinliklerinin katılım üzerinde olumsuz etkisi olmayacağını düşünüyor. Pek çok insanın 7 gün 24 saat internet erişimine sahip olduğunu belirten Muhammed, “LGBTİ+ görünürlüğü için sosyal medyayı, interneti önemli bir mecra olarak görüyorum. LGBTİ+ örgütlerini de aynı şekilde çalışmalarını, sosyal medyada yaptıkları tek bir paylaşımın bile LGBTİ görünürlüğüne katkı sağladığını düşünüyorum” diye konuşuyor.

Stonewall Ayaklanması Nedir?

ABD’nin New York şehri Greenwich Village semtinde yer alan Stonewall Inn adındaki bir bara 28 Haziran 1969’da yapılan bir polis baskını sonrası başlayan bir dizi gösteri ve direniş eylemlerine verilen isim. Bu eylemler ABD tarihinde LGBTİ+’lara karşı uygulanan baskıya karşı ilk açık direniş olarak tanımlanmakta. Stonewall Ayaklanması, başta ABD olmak üzere tüm dünyadaki LGBTİ+ mücadelesini harekete geçiren olay olarak da kabul edilir.

*Online onur haftası etkinlikleri buradaki linkten takip edilebilir.