STK’lerde Çalışanlar İle Gazeteciler İçin  Dijital Güvenlik Araçları

Sivil toplum kuruluşlarında çalışanların ve gazetecilerin interneti güvenli bir şekilde kullanması, dijital ortamda güvenli bir şekilde çalışabilmesi için kullanması gereken uygulamaları, tarayıcıları ve eklentileri sizler için derledik.

Signal

SignalSignal, özgür, açık kaynaklı, şifreli bir sesli, görüntülü arama ve ücretsiz bir anlık mesajlaşma uygulamasıdır. Sivil toplum kuruluşlarında çalışanlar ve gazeteciler bu uygulamayı kullanarak yazılı, sesli iletiler, fotoğraflar, videolar ve dosyaları ücretsiz olarak paylaşabilirler. Uçtan uca şifreleme (açık kaynaklı Signal Protocol) ile sivil toplum kuruluşlarında çalışanlar ve gazeteciler bu uygulamayı kullanırken iş arkadaşları ile güvenli bir şekilde konuşma yapabilir. Signal uygulamasında paylaşılan iletileri hiç kimse okuyamaz ve yapılan aramaları dinleyemez. Android 4.4 ve üstü, İOS 10 ve üstü, Windows 7 ve üstü MacOs 10.19 ve üstü ve Linux dağıtımları (APT) işletim sistemleri üzerinden bu uygulamayı sivil toplum kuruluşlarında çalışanlar ve gazeteciler kullanabilirler.

RiseUp

Rise upRiseUp  ABD’nin Washington bulunan Seattle şehrindeki aktivistler tarafından başlatılan, milyonlarca hesap tarafından kullanılan sivil toplum kuruluşlarında çalışanlar ve gazeteciler için güvenli e-posta, VPN hizmeti ve çevrim içi sohbet ve hizmetler sağlayan bir kolektiftir. 

TutaNota.de

TutanotaAlmanya merkezli TutaNota ücretsiz premium barındıran güvenli bir e-posta hizmetidir. Bu uygulamayı sivil toplum kuruluşlarında çalışanlar ve gazeteciler kullanırsa eğer otomatik olarak uçtan uca şifreleme sayesinde kimse e postalarına casus şekilde erişemez. TutaNota reklamlardan arındırılmış güvenli e mail hizmeti sunmakla birlikte hesabı olanların telefon numarası gibi kişisel bilgilerini istememekle birlikte IP adreslerini kaydetmiyor ve izlemiyor. Sivil toplum çalışanları ve gazeteciler mobil üzerinden Android ve İOS masaüstü üzerinden de Window, Linux ve Mac Os işletim sistemlerini kullanıyorsa  bu uygulamadan faydalanabilirler.

ProtonMail

Proton mailİsviçre merkezli ve 1 milyon fazla kullanıcısı olan ProtonMail ücretsiz, açık kaynaklı ve şifrelenmiş web postası servisidir. Herhangi bir yazılım yüklemeksizin herhangi bir cihaz üzerinden kullanılabilen ProtonMail güvenli e-posta hesapları ve diğer e-posta sağlayıcılarıyla uyumlu bir web postasıdır. Sivil toplum kuruluşlarında çalışanlar ve gazeteciler ProtonMail kullanarak e-postalarının özel kalmasını sağlamakla birlikte  ProtonMail kullanmayan e-posta adreslerine de şifre korumalı e-postalar gönderebilirler. ProtonMail tamamen İsviçre’de, dünyanın en güçlü gizlilik yasalarının koruması altındadır.

Privacy  Badger

Privacy BadgerPrivacy Badger açık kaynaklı ve ücretsiz bir tarayıcı uzantısıdır. Sivil toplum kuruluşlarında çalışanlar  ve gazeteciler web’de gezinirken görünmeyen ve casusluk yapan reklamları bu uzantı ile engelleyebilirler. STK’ler  Electronic Frontier Foundation tarafından oluşturulan bu eklenti ile Google hizmetlerini kullanırken izlenmelerini bu eklenti ile engelleyebilirler. Sivil toplum kuruluşlarında görev alanlar ve gazeteciler Android, Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera ve Firefox üzerinden eklentiyi yükleyebilirler.

DuckDuckGo

Duck Duck GoKişisel gizliliğe önem veren açık kaynaklı bir arama motoru ve mobil web tarayıcısı olan DuckDuckGo ile internette arama yaparken veya gezinirken kişisel bilgilerin  kontrolü kullanıcılara aittir. DuckDuckGo arama motorunu kullanan kullanıcıların IP adreslerini ve kişisel bilgilerini kaydetmemektedir. STK çalışanları DuckDuckGo arama motoru ile reklam takip ağlarından kaçınabilmekle birlikte İnternet Servis Sağlayıcıları gibi meraklı gözlerden de verilerini koruyabilirler. DuckDuckGO arama geçmişini saklamamaktadır. 

Tor Project

Tor ProjectTor Project kullanıcılarına anonim iletişim imkânı sağlayan bir ağ ve yazılım projesidir. STK çalışanları ve gazeteciler Tor Project sayesinde IP adresini gizleyerek gerçek kimliğini ve bulunduğu coğrafi konumu gizleyebilirler. Gazeteciler ve STK çalışanları bu yazılımı Microsoft Windows, Android, Linux ve macOs gibi işletim sistemleri üzerinden indirebilirler.

Telegram

TelegramRus programcısı Pavel Durov tarafından yaratılan Telegram, çoklu platform desteği sunan, hız ve güvenlik odaklı, basit aynı zamanda ücretsiz bir uygulamadır. STK’ler de çalışanlar ve gazeteciler  bu uygulama kapsamında iş arkadaşları ile her türlü mesajı, fotoğrafı, videoyu ve dosyayı paylaşabilmekle birlikte 200 bin kişiye kadar gruplar veya sınırsız kitlelere yayın yapmak için bu uygulama ile kanallar oluşturabilir. Telegram, WhatsApp uygulamasına göre daha güvenli ve sonsuza kadar reklam ve abonelik ücreti yoktur. STK’lerde çalışanlar ve gazeteciler Android, İOS, Windows Phone, Ubuntu Touch, Windows, Linux ve OS X işletim sistemleri üzerinden bu uygulamayı kullanabilirler.

Dijital Güvenlik Konusunda Detaylı Bilgi Almak İçin Tavsiye Edilen Kaynaklar

Toplumsal Bilgi ve İletişim Derneği: Toplumsal Bilgi ve İletişim Derneği’ne buradan ulaşabilirsiniz. 

Dijital Güvenlik: Dijital Güvenlik mecrasına buradan  ulaşabilirsiniz

NewsLabTurkey: Konuyla ilgili yazıların yer aldığı “Bilgi Güvenliği” kategorisine buradan ulaşabilirsiniz.