Koronavirüs Sebebiyle 52 İçi Hayatını Kaybetti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) Meclisi, koronavirüs salgınının ilk ayında başta güvencesiz çalışmanın hakim olduğu sektörler olmak üzere 81 işyerinde işten çıkarmalar yaşandığını ve 52 işçinin hayatını kaybettiğini belirtiyor.

iş cinayetleriAynı zamanda 251 işyerinde işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmadığını ve işçilerin salgına yakalanmaya açık halde çalışmaya zorlandığı tespit edildi. Üretimin devam ettiği işyerlerinden derlenen tablo, pek çok sektör ve işyerinde, hiçbir önlem alınmayarak ya da göstermelik önlemler alınarak, işçilerin birbirine yakın biçimde, kişisel koruyucu ekipman verilmeden çalıştırıldığını; yemekhanelerde, işçi servislerinde ve yakın zamana kadar toplu taşımada sıkışık bir şekilde işe gidip gelmeye zorunlu bırakıldıklarını, “bireysel hijyenlerine” dikkat edecekleri koşullarının ve zamanlarının olmadığını ortaya koyuyor.

İşyerlerinde Covid-19 Vakaları

11 Mart-10 Nisan tarihleri arasında en az 159 iş yerinden 855 kişinin testlerinin pozitif çıktığını tespit edildi. Pozitif vakaların çıktığı iş yerlerinde, karantinaya alınan diğer işçiler herhangi bir test uygulanmadan evlerine gönderilip, karantinadaki işçileriyse çoğunlukla ücretsiz izin kullandırıldı.

Salgının İlk Ayında En Az 52 Covid-19 Nedenli İş Cinayeti

isig meclisiİlk salgın vakasının açıklandığı tarih olan 11 Mart 2020 tarihi ile 10 Nisan 2020 tarihi arasında yani salgının ilk bir ayında Türkiye’de Covid-19 nedenli en az 52 iş cinayeti yaşandı.

• 52 ölümün 28’ini işçilerin ailelerinden, mesai arkadaşlarından, sendikalarından, meslek odalarından ve yerel basından, 24 ölümü ise ulusal basından öğrenildi.

• Yaşamını yitirenlerin 40’ı ücretli (işçi ve memur), 13’ü ise kendi nam ve hesabına çalışan.

• Ölenlerin 45’i erkek, 7’si kadındı. Covid-19 sonucu yaşamını yitiren emekçilerin yaş ortalaması 51.

• Ölen işçilerin işkollarına göre dağılımı şöyle: Ticaret/büro işkolunda 15, sağlık işkolunda 12, konaklama işkolunda 7, belediye/genel işler işkolunda 5, tekstil işkolunda 2, bankacılık işkolunda 2, metal işkolunda 2, güvenlik işkolunda 2, madencilik işkolunda 1, kimya/lastik işkolunda 1, ağaç/kağıt işkolunda 1, basın işkolunda 1 ve enerji işkolunda 1 işçi yaşamını yitirdi.

• Hayatını kaybeden işçilerin en az 7’si sendika üyesiydi.

• Salgının ilk bir ayında İstanbul’da 29, İzmir’de 4; Ankara’da 3; Bursa’da 2, Kocaeli’de 2, Sakarya’da 2, Uşak’ta 2, Diyarbakır’da 1, Aydın’da 1, Balıkesir’de 1, Düzce’de 1, Mardin’de 1, Muğla’da 1, Zonguldak’ta 1 ve görevli olarak bulunduğu Belçika’da 1 işçi hayatını kaybetti.