FİSA’dan Çocuklar İçin Salgına Karşı Çok Dilli Bilgilendirme

FİSA Çocuk Hakları Merkezi, çocukların kendi anadillerinde bilgilendirilme hakkının devletlerin yükümlülüğü altında olduğunu vurgulayarak, çocukların için salgından korunmaya yönelik çok dilli görsel ve videolar oluşturdu.

FİSA’dan yapılan açıklamada, dünyanın, küresel bir salgın ile mücadele ederken bilgilendirme ve destek mekanizmalarının sadece yetişkinler için oluşturulduğu ve çocukların büyük kısmının bu konuda bilgi sahibi olmadığı belirtilerek, “Türkiye’de yetişkinlere, salgın döneminde çocuklara karşı yaklaşımlarının nasıl olması gerektiğinden, boş zamanlara yönelik etkinlik önerilerine dek yapılan yayınlar bulunmakta ancak bu yayınların çocuk dostu olmadığı ve yalnızca Türkçe olduğu unutulmamalıdır. Oysa ki, Türkiye’de Türkçe bilmeyen, anadili farklı olan pek çok çocuk bulunmaktadır. Bunların başında da mülteci çocuklar bulunmaktadır. Bilgilendirme ise yalnızca virüsten korunma yollarına ilişkin olmamalı, UNICEF’in dünyada daha önceki salgınlarda çocukların yaşadığı hak ihlallerine ilişkin hatırlatması [1] üzerine dikkatle düşünülmelidir.” denildi.

BM Çocuk Hakları Komitesi’nin salgın dönemiyle ilgili hazırladığı bilgilerin çevirisini de yapan FİSA, çağrı kapsamında hükümetin çocuk hakları konusunda atacağı adımları izleyeceklerini, herhangi bir konuda destek istenmesi konusunda sorumluluk almaya hazır olduklarını da belirtti.

Çocuklar İçin Korona videoları için tıklayınız.

Çok Dilli bilgilendirme kartları için tıklayınız.